Svijet
0

Engleska i Vels: Svako deseto dijete mlađe od četiri godine je musliman

Klix.ba
Svako deseto dijete mlađe od četiri godine u Engleskoj i Velsu je musliman, pokazuju najnovije statistike. Također, statistike ukazuju na to da je porast muslimanske populacije u ovim zemljama u snažnom porastu.

David Voas, profesor iz Essexa, ističe kako bi muslimani koji redovno prakticiraju vjeru ubrzo mogli nadmašiti broj kršćana koji se redovno mole Bogu.

Navodi se kako je u Engleskoj i Velsu 2001. godine 1,6 miliona muslimana činili 3 posto ukupnog stanovništva, dok je 2011. taj broj porastao na 2,7 miliona muslimana ili 4,8 posto ukupnog stanovništva, piše Daily Mail.

Profesor demografije sa Univerziteta Oxford David Coleman ističe kako muslimani u velikom broju i dalje dolaze iz Pakistana, Bangladeša i Indije, ali i da ih sve više dolazi i iz afričkih zemalja i sa Bliskog istoka. On napominje kako je natalitet muslimana iz Pakistana i Bangladeša izuzetno visok, te navodi da se muslimani u vrlo malom procentu udaljavaju od svoje religije po dolasku u Veliku Britaniju.

Daily Mail navodi kako je sve više trgovina u Engleskoj u vlasništvu muslimana, te da te prodavnice sasvim normalno rade za vrijeme Božića. Također, svakodnevno se otvaraju nove muslimanske škole, a zvanični podaci govore da Velika Britanija ima 1.600 džamija, dok je i prvi halal festival u Velikoj Britaniji održan prošlog septembra.

Članovi muslimanske zajednice, međutim, navode kako Britanci nemaju razloga za strah zbog porasta muslimanske populacije, budući da se muslimanska djeca vrlo uspješno integrišu u tamošnje društvo, te osjećaju Veliku Britaniju kao svoju domovinu.