Svijet
0

Velika Britanija: Ruski inspektori bi trebali putovati u London

FENA
Ruski policijski inspektori, koji vode svoj dio istrage o smrti ruskog emigranta i bivšeg obavještajca Aleksandra Litvinjenka, bi, uprkos odugovlačenju britanskih vlasti, iduće nedelje mogli doći u London, tvrdi u subotu londonski "Indipendent".

Rusija, međutim, saznaje "Tajms", još nije dobila zvanični odgovor Skotland jarda i dolazak ruskih inspektora je samo očekivanje.

Ambasador Rusije u Londonu Juri Fedotov je izjavio novinarima da je Moskva uputila britanskoj vladi zvaničan zahtjev za dolazak njenih inspektora još prije tri sedmice ali da još nema odgovora.

"Kada su inspektori Skotland jarda odlazili u Moskvu, podnijeli su zahtjev u subotu, a već u ponedjeljak bili u Rusiji", podsjetio je ambasador Fedotov.

Britansko odugovlačenje, ocenjuje "Tajms", je uzrokovano strahovanjem da bi ruski inspektori mogli da preusmjere istragu o Litvinjenkovoj smrti od Moskve na London i na nekoliko ruskih emigranata koji tamo žive. Očekuje se, podsjeća list, da bi milijarder Boris Berezovski, koji je dobio politički azil u Britaniji, mogao biti jedan od glavnih ciljeva ruske istrage u Londonu.

Berezovski je, kao emigrant, postao veoma blizak britanskom premijeru Toniju Bleru.

Litvinjenko je umro 26. novembra prošle godine u jednoj londonskoj bolnici a vjeruje se da je bio otrovan radioaktivnim polonijumom 210. Njegovi prijatelji su optužili zvaničnu Moskvu i samog ruskog predsjednika Vladimira Putina da su odgovorni za Litvinjenkovu smrt.

Skotland jard je pokrenuo istragu pa su britanski inspektori putovali u Moskvu da razgovaraju s nekoliko Rusa za koje se sumnja da su upleteni u Litvinjenkov slučaj. Nakon toga, Rusija je pokrenula svoju istragu i njeni inspektori očekuju putovanje u London.