Velika šteta
83

Velika Britanija pogođena poplavama: Proglašeno vanredno stanje, i London pod vodom

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Rijeke širom Velike Britanije izlile se u petak iz svojih korita nakon jake kiše, a oko jedne hiljade domova dosada je oštećeno.

Niz oluja posljednjih sedmica izazvao je obilne padavine zbog kojih su rijeke nabujale i izbili iz korita širom Engleske i Walesa. Oluja je proteklih dana izazvala poplave i u drugim dijelovima Evrope.

Među poplavljenim rijekama je i rijeka Trent u centralnoj Engleskoj zbog čega su lokalne vlasti proglasile vanredno stanje. Londonska vatrogasna služba saopćila je da je morala evakuisati oko 50 ljudi na sigurno u četvrtak uvečer nakon što se izlio kanal na istoku prijestonice, piše Reuters.

Caroline Douglass, direktorica zadužena za upravljanje poplavama u Agenciji za okoliš, rekla je da je do sada poplavljeno oko 1.000 kuća. Great Western Railways saopćio je da su njene linije u tri dijela juga zemlje zatvorene. Zatvoreni su i putevi u najteže pogođenim područjima.

Za petak je prognozirano više kiše, ali ne u istom intenzitetu kao tokom noći, nakon čega se očekuje prestanak padavina.