Hitno preispitivanje
693

Velika Britanija obustavlja objavljivanje broja umrlih od korone

L. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je na što hitnije preispitivanje metodologije kojom Državna agencija za javno zdravstvo Engleske utvrđuje smrtnosti povezane s koronavirusom.

Naime, prema pisanju BBC-ja britansko javno zdravstvo istaklo je da je moguće da su se u Engleskoj preuveličavale brojke umrlih povezanih s koronavirusom, stoga je odlučeno da će se privremeno prekinuti svakodnevno izvještavanje o broju ovih smrtnih slučajeva.

“Trenutno se u broj umrlih ubrajaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus i u međuvremenu su umrli, a da se ne navodi koliko je vremena prošlo od testiranja do smrti", istakao je Matt Hancock, ministar zdravstva Velike Britanije.

Matt Hancock (Foto: EPA-EFE)
Matt Hancock (Foto: EPA-EFE)

Hancock ističe da je broj umrlih podrazumijevao sve smrti, iako je od pozitivnog testa do nečije smrti prošlo i nekoliko mjeseci. Međutim, u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva ubrajali su se samo umrli u roku od 28 dana od momenta dobijanja pozitivnog testa.

O neslaganjima u brojkama za BBC je govorio i profesor na Univerzitetu na Oxfordu koji je istakao da su se u Engleskoj, od Nacionalne zdravstvene službe dnevno prijavljivala 30 do 35 smrtna slučaja, dok je Državna agencija za javno zdravstvo prijavljivala uduplani broj slučajeva.

U Engleskoj je 40.528 smrti do sada povezivano s koronavirusom.