{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija: Nova istraga o ratu u Iraku

F
24.11.2009. u 11:16
0
1
Velika Britanija: Nova istraga o ratu u Iraku
0
Velika Britanija: Nova istraga o ratu u Iraku
Foto: AFP/File
Početak istrage o britanskom učešću u ratu protiv Iraka, tema je kojoj svi britanski listovi u posvećuju daleko najveći prostor. Guardian u članku pod naslovom "Povratak u Bagdad - kako i zašto je Britanija zaratila?" piše da mnogi strahuju da je opseg istrage suviše širok dok su istovremeno njena ovlaštenja ograničena.
Istraga o jednoj od najspornijih odluka koju je neka britanska vlada donijela u skorijoj historiji najprije je trebalo da se vodi iza zatvorenih vrata, ali nakon snažnih reakcija javnosti, premijer Gordon Brown je morao da preinači tu odluku, što ga je dovelo u vrlo neugodan položaj.

Svjedoci će svoje izjave davati javno, ali, primjećuje Guardian, to neće biti slučaj s informacijama za koje se procjeni da su osjetljive.

Sir John Chilcot, koji je će voditi istragu, ističe da ovdje nije riječ o sudskom procesu i da njegov odbor neće utvrđivati krivicu, odnosno nevinost.

Pored toga, kako je to Guardianu rekao jedan ugledni sudija, istraga neće biti u stanju da se bavi ključnim pitanjem legalnosti invazije Iraka jer za to nije kompetentna, s obzirom da u odboru nije ni jedan sudija ili pravnik.

List podsjeća da je izvjestan broj sudija u više navrata pozivao da se povede upravo takva istraga, tvrdeći da je vojnim upadom u Irak prekršeno međunarodno pravo.

Independent u uredničkom komentaru ocjenjuje da je vrlo malo vjerovatno da će ova istraga biti posljednja riječ o najkontroverznijem britanskom vanjskopolitičkom potezu još od krize u vezi Sueckog kanala.

To, međutim, ne znači da je ona osuđena da bude potpuno bespredmetna.

O sir Johnu i njegovoj ekipi sudiće se po tome u kojoj mjeri će uspjeti da dobiju odgovore na niz ključnih pitanja - kakvim obavještajnim podacima o Iraku su ministri raspolagali i da li su namjerno iskrivljavali te informacije kako bi u javnosti opravdali odluku o ulasku u rat, u kojoj mjeri je britanska politika bila nezavisna od Washingtona i kakav savjet su ministri dobili u pogledu legalnosti vojne akcije?

Treba da budemo realni, zaključuje Independentov uvodničar - bez obzira na krajnji rezultat, istraga neće moći da zacijeli rane otvorene žestokim sporom oko britanskog vojnog angažovanja u Iraku niti će moći da zadovolji sve strane, prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: