Velika Britanija: Neskromni parlamentarci nezadovoljni "plaćom"

F
FENA
13.1.2013. u 17:33
9
6
Velika Britanija: Neskromni parlamentarci nezadovoljni "plaćom"
9
Velika Britanija: Neskromni parlamentarci nezadovoljni "plaćom"
Britanski parlamentarci, čini se, ne misle da bi trebalo da podijele teret krize sa sunarodnjacima - većina vjeruje, mada to ne saopćava javno, da su im primanja mala, i da bi trebalo da imaju za trećinu veće plaće.
Prema istraživanju Nezavisnog tijela britanskog parlamenta za standarde ponašanja (IPSA) o plaćama i penzijama, obavljenog prošlog mjeseca, 69 posto stanovnika Vestminsterske palate smatra da bi njihova godišnja zarada trebalo, u prosjeku, da iznosi 86.250 funti (105.000 eura), što je za trećinu više od njihovih trenutnih primanja, prenose u nedjelju agencije.

Rezultati istraživanja su također pokazali da više od trećine članova parlamenta vjeruje i da bi velikodušan penzijski sistem za poslanike, po kome dobijaju penziju u visini posljednje plaće, trebalo da ostane na snazi.

Istraživanje je bilo anonimno, ali su rezultati procurili u javnost, pa su tako Britanci saznali da više od dvije trećine članova parlamenta nije zadovoljno sadašnjim primanjima.

Konzervativci su neskromniji - njih 47 smatra da 65.738 funti nije dovoljna plaća na godišnjem nivou, a to mišljenje dijeli i 39 posto Laburista, s tim što su Torijevci procijenili da im je potrebno 30.000 funti više, a Laburisti “samo“ 12.000 funti, piše Guardian.

Velika većina poslanika Liberalno demokratske partije je zadovoljna svojim primanjima, i samo devet posto smatra da bi trebalo da budu veća.

IPSA, kreirana poslije, i zbog velikog skandala u kome su britanski poslanici i članovi Vlade optuženi da su nemilice trošili novac poreskih obaveznika za lične potrebe, nakon istraživanja, objavila je da će rast zarada “vestminsteranaca“ biti usklađen s povećanjem prihoda od jedan posto u javnom sektoru.

To znači da će parlamentarci u aprilu dobiti nešto više od 600 funti na svom godišnjem čeku (66,396 funti), i da od tajno priželjkivanih hiljada funti povećanja - nema ništa.

Nakon objavljivanja rezultata ovog istraživanja, uslijedile su brojne kritike na račun političara, ali i na račun IPSA i medija.

Dio kritičara smatra da su rezultati objavljeni u nezgodno vrijeme, usred neophodnih mjera štednje i zamrzavanja plaća širom zemlje. Dio ih opisuje kao “neukusne“ jer milioni radnika su bez posla a članovi parlamenta žive u "oblacima“ i traže vrtoglavo povećanje plaće od čak 32 posto.

Ni članovi parlamenta nisu ostali dužni, i oglasili su se u sekciji anonimnih komentara na siteu IPSA. Uglavnom brane svoje zahtjeve, navodeći da sa ovako malom poslaničkom plaćom uskoro će jedino bogati ljudi moći da budu članovi parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: