Zapadni saveznici
0

Velika Britanija mogla bi biti zaštitnik Ukrajine od budućih napada

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mirovni pregovori mogli bi rezultirati dogovorom Zapada o vojnom odgovoru ukoliko Putin u budućnosti ponovno napadne. Ministarstvo odbrane Velike Britanije nabavilo je sistem odbrane za detektovanje projektila u vrijednosti 600 miliona dolara.
Velika Britanija zajedno sa svojim međunarodnim partnerima obavila je razgovore na temu nove potencijalne invazije Rusije na Ukrajinu te kako se ovoj državi može garantovati sigurnost.

Kremlj je zahtjevao demilitarizaciju Ukrajine u svim dosadašnjim mirovnim pregovorima a Ukrajina traži model u kojem će njena sigurnost biti zagarantovana.

Zapadni zvaničnik govoreći o mogućoj pozicioniranosti Velike Britanije kao garanta u tom slučaju naveo je kako:

“Očigledno, takvo nešto je zatraženo ali su specifični uslovi vrlo važni prije nego što se na zahtjev pristane ili se on odbije uz diskusiju sa međunarodnim zvaničnicima”, navodi izvor Daily Maila.

U Ukrajini, spasioci traže preživjele nakon bombardovanja pozorišta avionapadom na Mariupolj, grad pod opsadom. Napad je došao nakon što je Velika Britanija najavila svoje planove da dostavi Poljskoj svoje sisteme raketne odbrane kako bi se zaštitila od potencijalnog napada Rusije.

U Velikoj Britaniji, humanitarne organizacije kritiziraju vladu u vezi izdavanja viza za ukrajinske izbjeglice jer se bez obzira na urgentnost situacije u kojoj se oni nalaze, i dalje mora proći kroz isti, puni postupak izdavanja vize za ulazak u ovu državu.



Prema podacima vojne obavještajne službe Velike Britanije, konflikt u Ukrajini je uglavnom zastao iako ruska vojska nastavlja neselektivno bombardovati nelegitime vojne ciljeve, dok je ukrajinski otpor i dalje dobro organiziran i odoljeva napadima na većini teritorije Ukrajine.