Više desetina meta
95

Velika Britanija i SAD ponovo napale Jemen, izvedena četvrta serija napada na Hute

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD i Velika Britnaija izveli su napade na desetke ciljeva Huta u Jemenu, prema dvojici američkih dužnosnika, što je četvrti put da je međunarodna koalicija pokrenula kombinovani napad na ovu grupu.

Napadi uključuju najmanje desetine ciljeva na više lokacija u Jemenu, prema jednom od dužnosnika, uključujući ciljeve u glavnom gradu Sani i drugdje. Mete su uključivale oružje, radarske lokacije, zapovjedni i kontrolni centar, kao i podzemna skladišta oružja.

Ova najnovija runda udara dolazi nakon što je Pentagon priznao da su Huti nedavno izveli više napada na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, nekima od najkritičnijih plovnih putova na svijetu. U četvrtak je zamjenica sekretara Pentagona za tisak Sabrina Singh rekla da je došlo do "povećanja napada Huta, više dosljednosti" u proteklih nekoliko dana.

Huti su napade najavili i izvodili kako tvrde u znaku solidarnosti sa Palestincima koji se nalaze pod izraelskim napadima u Gazi.

U prvoj polovici februara Sueski kanal doživio je pad mjesečnih tranzita od 42 posto i smanjenje tonaže kontejnera od 82 posto u odnosu na svoj vrhunac 2023., prema podacima Ujedinjenih naroda.

"Znamo da Huti imaju veliki arsenal", rekla je Singh u četvrtak, nekoliko sati nakon što su Huti balističkim projektilima pogodili još jedan teretni brod u Adenskom zaljevu. “Vrlo su sposobni, imaju sofisticirano oružje, a to je zato što ga nastavljaju dobivati iz Irana.”

Taj je napad bio jedan od niza uspješnih Hutskih lansiranja projektila protiv komercijalnog broda proteklih dana, od kojih su mnogi pogodili brodove povezane sa SAD-om i Velikom Britanijom.