Kondom podmetnut
0

Velika Britanija: Dokaz protiv Assanga ne sadrži njegov DNK

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Ključni dokaz predat švedskoj policiji koji je bio osnova za optužbe protiv osnivača Internet stranice WikiLeaks Juliana Assangea za seksualni napad, ne sadrži njegov DNK, potvrdili su forenzičari, javile su svjetske agencije.

U izvještaju na 100 strana koji je predat Assangovim advokatima, otkriveno je da uzorak upotrebljenog kondoma pošto je pregledan u dvije forenzičarske laboratorije, ne sadrži jasan dokaz da je pripadao osnivaču WikiLeksa, piše Daily Mail.

Assangovi advokati su saopćili da nedostatak DNK dokaza na kondomu, koji je navodno korišten tokom seksualnog napada u augustu 2010., ukazuje da je lažni dokaz podmetnut.

Švedsko tužilaštvo je odbilo da komentariše izvještaj, uz obrazloženje da je istraga u toku.

Agencije podsjećaju da je Assange odmah negirao optužbe za silovanja i da je priznao da je imao seks s dvije žene u Stockholmu od kojih jedna sada ima 33, a druga 29 godina.

Assange se od juna nalazi u ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji, kada je Vrhovni sud Velike Britanije donio odluku o njegovom izručenju Švedskoj. U augustu mu je predsjednik Ekvadora dao politički azil.