Svijet
0

Većina Izraelaca protiv unilateralnog napada na Iran

FENA
Većina Izraelaca vjeruje da ako SAD ne napadnu iranska nuklerna postrojenja, Izrael ne smije pokušati da uradi to sam, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnijenja.

Također se pokazalo da bi vladajuća konzervativna partija Likud dobila 35 do 37 mjesta od 120 u Knesetu (izraelskom parlamentu), kada bi izbori sada bili održani.

Likudovci bi s desničasrskim i ultraortodoksnim partijama imali 71 do 74 mandata i izraelski premijer Benjamin Netanyahu mogao bi da formira vladu u takvim uslovima, prenosi Tanjug.

Međutim, njega je po povratku iz Washingtona sačekala kompleksna politička situacija. S jedne strane se čini da mu je stranka u vrhunskoj političkoj formi, a, s druge, 58 procenata Izraelaca se protivi udaru na Iran bez podrške SAD-a.

Poznavaoci prilika navode da je to znak da Netanyahu nije uvjerio one zbog kojih on prijeti Teheranu.

Ipak, polovina anketiranih je rekla da bi se oslonila na Netanyahua i ministra odbrane Ehuda Baraka da se bave iranskim pitanjem.

Izrael je u ovom trenutku " vrlo blizu", donošenju teške odluke da li da napadne iranska postrojenja dok još postoji šansa, ocijenio je bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Amos Yadlin.

Dan nakon Netanyahuovog povratka iz Washingtona, gdje se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom i razgovorao o Iranu, Yadlin je kazao da jevrejska država ima mnogo kraći rok od SAD.

"Izrael je vrlo blizu tački kada odluku treba donijeti - bomba ili bombardovanje", kazao je on, istakavši da je takva odluka također u rukama američkog predsjednika.

Yadlin, koji sada rukovdi Institutom za nacionalne sigurnosne studije, ocijenio je da ono što je Obama rekao "nije direktno, ali se to može vidjeti, ne kao zeleno svijetlo, već kao žuto - ako Izrael vidi da je u opasnosti i treba da uradi nešto u vezi s Iranom, on će razumjeti".