Ne isključuje mogućnost
0

Obama upozorio da se ne žuri sa vojnom akcijom protiv Irana

Sarajevo-x.com
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je na preuranjeni napad na Iran, dok izraelski vođa Benjamin Netanyahu insistira da njegova zemlja ima pravo da se brani.

Obama je na razgovorima u Bijeloj kući dodao da neće isključiti mogućnost vojne akcije protiv Teherana ukoliko sankcije protiv iranskih nuklearnih ambicija ne budu bile uspješne.

"Mislim da izraelska vlada priznaje da ja kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država ne blefiram. Takođe ne idem okolo i pričam šta su naše namjere. Podjednako tako mislim da i iranska i izraelska vlada znaju da ukoliko SAD kažu da je neprihvatljivo da Iran ima nuklearno oružje, mi mislimo šta kažemo", rekao je Obama za magazin Atlantic Monthly.

Predsjednik SAD-a Obama rekao je da za sad razmatraju sankcije protiv Irana, ali da ne odustaju od opcije vojne akcije i da to ljudi razumiju.

"Tražimo pravo na akciju kao država kako bi se odbranili od mogućeg napada“, rekao je Netanyahu u gostovanju kod kanadskog premijera Stephena Harpera, prenosi agencija AFP.

Teheran insistira da je nuklearni program u civilne svrhe, ali zapadne diplomate strahuju da Iran tajno razvija i atomske programe. Izraelski zvaničnici traže da se raspusti podzemna laboratorija u Qomu