Uzburkan nivo radijacije
140

Vatrogasci se bore sa velikim požarom u blizini nuklearne elektrane u Černobilu

Dž. L.
Stotine ukrajinskih vatrogasaca, desetine vatrogasnih vozila i specijalnih letjelica, proteklog dana bore se sa šumskim požarima u zoni isključenja na području Černobila gdje je navodno uzburkan nivo radijacije u ovom napuštenom području.

Već od zatvaranja Ukrajine uslijed epidemije koronavirusa, ova zemlja suočava se s velikim požarima koji su zahvatili takozvanu zonu otuđenja koja je uspostavljena nakon černobilske katastrofe 1986. godine. Požari su se brzo proširili i široko zahvatili travu, grmlje i šumsko drveće, piše Russia Today.

Ruptly donosi video koji prikazuje vatrogasnu mašinu kako prolazi kroz postapokaliptični černobilski krajolik. Put je obasjan plamenom i gustim dimom, dok su neki dijelovi šume potpuno izgorjeli.

Više od 300 vatrogasaca poslano je na ovu lokaciju da se izbore sa katastrofom. Vlasti insistiraju na tome da požar ne predstavlja nikakav rizik za javnost. Međutim, šef ukrajinske državne ekološke inspekcije tvrdi da su očitanja radijacije sada 16 puta veća od uobičajenih u području požara.