Svijet
0

Vatrena stihija u kanjonu Tare

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Veliki požar koji je buknuo u kanjonu Tare kod mjesta Aluga zahvatio je više od 80 hektara visoke borove šume, a zbog vatrene stihije zatvoren je saobraćaj na putu Žabljak - Đurdevića Tara, saopćila je u petak lokalna uprava.

Šefica zabljačke Uprave za šume Slavka Čabarkapa kazala je novinarima da vatra ugrožava i naseljena mjesta.

Prema njenim rečima, požar gase vatrogasci i radnici Uprave za šume, uz pomoć dvije cisterne, što nije dovoljno da se požar stavi pod kontrolu, pogotovu što zbog ogromnih razmjera vatre požar nije uspio ugasiti ni policijski helikopter koji je bio angažiran, ali se vratio u Podgoricu.

Ona je ocijenila da će zbog jakog vjetra biti izuzetno teško zaustaviti vatrenu stihiju i apelirala za hitnu pomoć.

Nevladina ekološka organizacija "Most" apelirala je na državne institucije da hitno poduzmu mjere i zatraže međunarodnu pomoć kako bi se spriječile katastrofalne posljedice koje požar može imati po ljude i cjelokupan eko-sistem u Nacionalnom parku Durmitor.

I na području pljevaljske općine aktivno je deset požara, od kojih su najveći u Mijakovićima i Bobovu, a u većini slučajeva uzrok je ljudski faktor, smatraju u općinskoj vatrogasnoj jedinici.

"Temeperature od 39 stepeni i jak vjetar pogoduju širenju požara, koji u Mijakovićima prijeti da se proširi do naseljenih kuća", rekao je komandir vatrogasaca Mladen Simović, prenosi Tanjug.

On je saopćio da je na tome području izgorjela jedna nenastanjena kuća, a da 28 vatrogasaca, koji već peti dan rade bez predaha, ne može spriječiti širenje vatrene stihije.

U Mijakovićima, gdje je požar gašen i uz pomoć helikoptera, stradala je elektromreža, zbog čega je bez napona delekovod Odžak – Mijakovići - Kosanica, pa su potrošači na tome i širem području bez struje.

Novi veliki talas tropskih vrućina u Crnoj Gori donio je i druge nevolje stanovnicima, posebno na seoskim područjima, dok su gradske ambulante prepune pacijenata.