Independent
0

Vatikanski bankari - nekada i sada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dnevnik The Independent u srijedu izvještava iz Milana o pokretanju krivične istrage za pranje novca protiv "papinog bankara", odnosno predsjednika vatikanske banke Ettorea Gottija Tedeschija i njenog glavnog direktora Paola Ciprianija.

U pratećem autorskom komentaru publicist Rupert Cornwell podsjeća na skandal s bankarem Robertom Calvijem iz 1982. Calvi je također bio povezan s vatikanskom bankom - Zavodom za vjerske poslove (IOR) - i nađen je mrtav kako visi s jednog londonskog mosta.

Cijeli slučaj je dugo punio novinske stranice. Otada se mnogo promijenilo u kontroli poslovanja vatikanske banke, ali se neke stvari nisu promijenile, tvrdi Rupert Cornwell.

Vatikan je još neovisna država, pa je Calviju bio privlačan za poslovanje kao offshore banka u neposrednoj blizini i ujedno izvan dosega pravnog sistema.

Talijanska centralna banka je od 1982. pooštrila kontrolu poslovanja vatikanske banke, ali moguće je da su preživjele neke od stvari privlačnih Calviju prije tri decenije, zaključuje Independentov komentator.

Agencije su ranije prenijele da je Vatikan saopćio kako je "zbunjen i začuđen" izvještajima da talijanske vlasti vode istragu nad predsjednikom vatikanske banke zbog sumnji u pranje novca.

Porezne vlasti također su "preventivno" oduzele 23 miliona eura položenih na IOR-ov račun rimske podružnice banke Credito Artigiano sa sjedištem u Milanu, javljaju agencije.

Tužitelji istražuju navodno nepoštivanje mjera protiv pranja novca uvedenih 2007. godine a po kojima su banke dužne obavijestiti vlasti o transakcijama u koje su uključene finansijske institucije izvan Evropske unije, kao što je IOR.

Vatikan je u svojoj izjavi rekao da je pružio "punu transparentnost" u pogledu operacija IOR-a i održavao redovne kontakte s čelnim ljudima središnje talijanske banke. "Sveta stolica stoga izražava zbunjenost i začuđenost inicijativom ureda rimskog tužitelja", kaže se u izjavi Vatikana.

U izjavi se posebno naglašava da su informacije o transakciji koja se navodno istražuje već date talijanskoj centralnoj banci. "Sveta stolica zato izražava puno povjerenje u predsjednika i glavnog direktora IOR-a", dodaje su izjavi.

IOR, koji ima sjedište u Vatikanu, upravlja računima vjerskih redova i drugih katoličkih udruženja.