Svijet
14

Vatikan zabranio vjernicima da u kući čuvaju pepeo pokojnika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vatikan je donio odluku kojom katolicima zabranjuje čuvanje pepela pokojnika, raspršivanje pepela te dijeljenje pepela među članovima porodice. Prema novim uputama, pepeo bi se trebao čuvati na posvećenom mjestu, poput groblja, piše Guardian.

Na konferenciji za medije priznali da se sve više katolika okreće kremiranju voljenih, ali upozoravaju na nove ideje u suprotnosti s crkvenim naukom.

Kardinal Gerhard Müller izjavio je kako je ukop još uvijek bolji od kremiranja. Komentarisao je porast trenda čuvanja ostataka u kuću te izjavio kako se ostaci trebaju pohraniti na svetom mjestu, poput groblja ili crkve.

"Također, nije dopušteno prosipanje pepela u zrak, po zemlji ili u vodu te ni pretvaranje pepela u ukrasne objekte", rekao je.

Biskup u iznimnim slučajevima može dopustiti čuvanje pepela u kući.

"Mrtvo tijelo nije privatno vlasništvo rođaka, već sin Boga koji je dio naroda Božijeg. Moramo se izdići iznad ovog individualističkog razmišljanja", rekao je Müller.

Neki ljudi čuvaju ostatke pokojnika u posebno izloženim urnama, neki pepeo prosipaju na omiljenim mjestima pokojnika. Ukrasni objekti mogu uključivati miješanje s bojom, građevinske projekte, vinil ploče ili čak vatromet.

Dokument s uputama je Papa odobrio još u martu, a bit će objavljen prije dušnog dana, 2. novembra.