"Radili u žurbi"
0

Vatikan prepisivao sa Wikipedije biografije kardinala

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vatikan je danas priznao da se koristio internetskom enciklopedijom Wikipedijom za sastavljanje biografija 22 nova kardinala.

Biografije su, bez ikakvih dodataka, kopirane sa italijanske verzije Wikipedije, čije sadržaje uređuju njeni čitaoci, i potom poslate novinarima, prenio je BBC.

Vatikan je saopštio da je pokušao da pomogne novinarima i upozorio ih da su ovo "nezvanične" biografije. Imena 22 nova kardinala objavio je papa Benedickt Šesnaesti 6. januara.

Sličnost između profila koje su dobili novinari i tekstova na Wikipediji prvi je uočio italijanski novinar i bloger Sandro Magister. 

Jedan od neobičnih opisa u dostavljenim biografijama jeste da su mnogi novi kardinali "katolici". 

U dokumentima je korišten jezik koji nije karakterističan za Vatikan, pa se za holandskog nadbiskupa  Williama Jacobusa Eijka kaže da je "jedna od najčešće komentarisanih vjerskih ličnosti u zemlji zbog svoje izrazite sklonosti ka konzervatizmu, naročito u vezi sa abortusom i homoseksualnošću".

Portparol Vatikana Federico Lombardi izjavio je da njegovo osoblje nije unaprijed dobilo imena novih kardinala i da je radilo u žurbi.