Papa predstavio potencijalne nasljednike

S
SRNA
18.2.2012. u 16:13
0
0
Papa predstavio potencijalne nasljednike
0
Papa predstavio potencijalne nasljednike Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papa Benedict XVI uključio je danas 22 ličnosti u grupu kardinala između kojih će jednog dana biti izabran njegov nasljednik, koji će predvoditi 1,3 milijardi katoličkih vjernika.
Među najistaknutijim članovima ove grupe je njujorški nadbiskup Timothy Dolan, kojeg mnogi već opisuju kao prvog američkog papu. Benedict, koji u aprilu puni 85 godina i pokazuje znake starosti, uvrstio je ove muškarce u najviši crkveni rang na ceremoniji u Bazilici Svetog Marka.

Novi kardinali su iz SAD, Hong Konga, Italije, Portugala, Španije, Brazila, Indije, Kanade, Češke Republike, Holandije, Rumunije, Belgije i Malte. Osamnaestorica među njima su mlađi od 80 godina i zato će imati pravo da uđu u grupu kardinala među kojima će se birati novi papa.

Dvanaestorica među njima su Evropljani, čime je ukupan broj kardinala sa ovog kontinenta između kojih će biti biran novi papa dostigao 67 od njih ukupno 125. Latinska Amerika sada ima 22 "elektorska" kardinala, Sjeverna Amerika 15, Afrika 11, Azija devet, a Okeanija jednog.

Kardinali su papini najbliži saradnici širom svijeta. Ovi vode nadbiskupije i upravljaju ključnim vatikanskim službama koje pomažu papi u određivanju politike Katoličke crkve i doktrine koja važi za sve katolike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: