{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan očekuje milion vjernika na proglašenju dvojice papa za svece

27.4.2014. u 09:05
1
70
Vatikan očekuje milion vjernika na proglašenju dvojice papa za svece
1
Vatikan očekuje milion vjernika na proglašenju dvojice papa za svece
Foto: AFP
U Vatikanu će danas započeti dugo očekivana ceremonija na kojoj će dvojica najpoznatijih papa 20. stoljeća, papa Ivan Pavao II i Ivan XXIII biti proglašeni za svece
Brojni svjetski zvaničnici potvrdili su dolazak u na kanonizaciju papa, a BBC javlja kako se na ceremoniji očekuje dolazak preko milion vjernika. Mnogi od njih su prethodnih dana stigli u Rim.

To je prvi put da dvojica papa budu proglašena za sveca isti dan, što je označeno kao pokušaj Vatikana da pomiri konzervativnu i reformističku struju unutar Rimokatoličke crkve.

Ivan XXIII je rođen u Italiji 1881. godine, a svećenikom postaje u 25. godini života. U Prvom svjetskom ratu sudjelovao je kao kapelan. Tokom Drugog svjetskog rata pomogao je brojnim Jevrejima koji su bježali od progona. Imenovan je za papu 1958. godine. Zalagao se za modernizaciju katoličke Crkve, a još za života vjernici su ga prozvali Dobri papa.

Ivan Pavao II je rođen 1920. godine u Poljskoj. Svećenikom postaje 1946. godine, a biskupom 1958. godine. Jedan je od najmlađih papa novijeg doba. Ivan Pavao II čvrsto je zastupao stavove zbog kojih ga je čak i dio katolika smatrao isuviše konzervativnim. Posjetio je Bosnu i Hercegovinu nedugo po završetku rata, 12. i 13. aprila 1997. godine kada je bio u Sarajevu, te 22. juna 2003. godine kada je posjetio Banju Luku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: