Svijet
51

Vatikan napao svećenika koji je rekao da su zemljotresi "božija kazna" zbog gay brakova

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Italijanski svećenik naljutio je zvanični Vatikan nakon izjave da su posljednji zemljotresi u zemlji "božija kazna" zbog djelovanja prijedloga zakona koji odobrava zajednice homoseksualnih parova.

Svećenik Giovanni Cavalcoli, koji je od ranije poznat po radikalnim stavovima, izjavio je 30. oktobra, na dan kada je zemlju potresao zemljotres od 6,6 stepeni Richtera, da je ta smrtonosna prirodna pojava zapravo "božija kazna".

Svoje mišljenje podijelio je putem radiostanice "Maria" koja se sada distancirala od njegove izjave, dok je zvanični Vatikan osudio Cavalcolija obrazloženjem da njegov stav datira iz predkršćanskog doba i paganske verzije boga kao osvetoljubivog bića.

Kardinal Angelo Becciu, druga najmoćnija osoba u državi Vatikan, izjavio je da Cavalcolijeve riječi vrijeđaju vjernike, ali i one koji nisu kršćani, prenosi Guardian.

Becciu je povodom toga zatražio oprost od žrtava zemljotresa u kojima je ove godine poginulo nekoliko stotina osoba, dok su hiljade ostale bez svojih domova.

Italija je među posljednjim državama Evropske unije koja još uvijek nije usvojila zakon o istospolnim zajednicama, dok je prijedlog zakona predstavljen tek nedavno.