{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan: Na računima pronađene stotine miliona eura za koje nisu znali

F
5.12.2014. u 10:11
13
51
Vatikan: Na računima pronađene stotine miliona eura za koje nisu znali
13
Vatikan: Na računima pronađene stotine miliona eura za koje nisu znali
Australski kardinal George Pell, zadužen za privredna pitanja u Vatikanu, otkrio je da su pronađene stotine miliona eura koje su bile "spremljene" na računima brojnih odjela Svete Stolice, a nisu se vidjele u njenim finansijskim izvještajima. U članku koji je danas objavio britanski časopis Catholic Herald, Pell objašnjava kako to otkriće znači da je finansijsko stanje Vatikana bolje nego što se mislilo.
"Zapravo smo ustanovili da je stanje mnogo zdravije nego što se činilo jer je nekoliko stotina miliona eura bilo pohranjeno na pojedinačnim odjelnim računima i nije se vidjelo u finansijskim izvještajima", napisao je kardinal, kao što se vidi iz dijela članka objavljenog u četvrtak.

Australski kardinal ni na koji način ne spominje mogućnost da je riječ o zloupotrebi, već tumači da su vatikanski odjeli dugo imali "gotovo potpuno odriješene ruke" u pogledu svojih financija i da su se ponašali po "ustaljenim obrascima" u vođenju poslovnih knjiga.

Pell je autsajder iz anglofonog dijela svijeta, kojega je papa Franjo pozvao iz Sidneyja u Rim kako bi preuzeo nadzor nad vatikanskim finansijama, kojima su desetljećima, često krajnje netransparentno, upravljali Talijani.

"Bilo je nemoguće da iko precizno dozna što se zapravo događa", rekao je Pell, čelnik novouspostavljenog Sekretarijata za privredu Svete Stolice, koje je neovisno od donedavno vrlo moćnog Državnog sekretarijata, kojem je papa Franjo oduzeo veliki dio uticaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: