Odstupanje od celibata
20

Vatikan bi uskoro mogao dozvoliti oženjenim muškarcima da postanu svećenici

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Vatikan bi uskoro mogao dopustiti i oženjenim muškarcima da postanu svećenici, a kako bi pomogao ublažavanju manjka katoličkog svećenstva u amazonskoj regiji Južne Amerike.

U dokumentu koji je objavljen danas, Katolička crkva saopćila je kako će se o ovom pitanju raspravljati na sinodi, posebnom okupljanju koje će se održati u Vatikanu od 6. do 27. oktobra.

"Dok potvrđujemo da je celibat dar za Crkvu, traži se da za najudaljenija područja postoji mogućnost svećeničkog ređenja starješina, po mogućnosti poštovanih i prihvaćenih u njihovoj zajednici, pa čak i onih koji već imaju stabilne porodice, a kako bi se osigurali sakramenti koji će održavati kršćanski život", navodi se u dokumentu.

Papa Franjo je već u pojedinim intervjuima sugerisao kako bi bio spreman dopustiti da neki oženjeni muškarci u udaljenim regijama postanu svećenici.

Iako Katolička crkva trenutno samo određuje neoženjene muškarce u svećeništvo, nekim preobraćenicima, naprimjer iz anglikanstva, dopušteno je da postanu katolički svećenici čak i ako su već u braku.

Iz Svete Stolice također spominju i uvođenje neke vrste "crkvene službe", ali ne navode kakve.

Ovo je prvi put da se u nekom vatikanskom dokumentu govori o mogućnosti oženjenog svećenstva ili da se najavljuje veća uloga žene u Crkvi. Katolička crkva inače uči da žene ne mogu biti svećenice jer je Isus samo muškarce izabrao za apostole. Međutim, Vatikan nagovještava kako bi mogao uvesti promjene zbog nedostatka svećenika.