|

Vatikan bi uskoro mogao dozvoliti oženjenim muškarcima da postanu svećenici

Vatikan bi uskoro mogao dozvoliti oženjenim muškarcima da postanu svećenici
20
Klix.ba
17.6.2019. u 18:54
51
komentara
20

dijeljenja
Vatikan bi uskoro mogao dozvoliti oženjenim muškarcima da postanu svećenici Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Vatikan bi uskoro mogao dopustiti i oženjenim muškarcima da postanu svećenici, a kako bi pomogao ublažavanju manjka katoličkog svećenstva u amazonskoj regiji Južne Amerike.
U dokumentu koji je objavljen danas, Katolička crkva saopćila je kako će se o ovom pitanju raspravljati na sinodi, posebnom okupljanju koje će se održati u Vatikanu od 6. do 27. oktobra.

"Dok potvrđujemo da je celibat dar za Crkvu, traži se da za najudaljenija područja postoji mogućnost svećeničkog ređenja starješina, po mogućnosti poštovanih i prihvaćenih u njihovoj zajednici, pa čak i onih koji već imaju stabilne porodice, a kako bi se osigurali sakramenti koji će održavati kršćanski život", navodi se u dokumentu.

Papa Franjo je već u pojedinim intervjuima sugerisao kako bi bio spreman dopustiti da neki oženjeni muškarci u udaljenim regijama postanu svećenici.

Iako Katolička crkva trenutno samo određuje neoženjene muškarce u svećeništvo, nekim preobraćenicima, naprimjer iz anglikanstva, dopušteno je da postanu katolički svećenici čak i ako su već u braku.

Iz Svete Stolice također spominju i uvođenje neke vrste "crkvene službe", ali ne navode kakve.

Ovo je prvi put da se u nekom vatikanskom dokumentu govori o mogućnosti oženjenog svećenstva ili da se najavljuje veća uloga žene u Crkvi. Katolička crkva inače uči da žene ne mogu biti svećenice jer je Isus samo muškarce izabrao za apostole. Međutim, Vatikan nagovještava kako bi mogao uvesti promjene zbog nedostatka svećenika.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...