Svijet
0

Vanredno stanje zbog ebole u Liberiji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf naredila je vanredno stanje ocijenivši da epidemija ebole "zahtijeva vanredne mjere radi preživljavanja države", kako je rekla u govoru održanom u noći sa srijede na četvrtak.

"Virus ebole, širenje i posljedice bolesti predstavljaju sada poremećaj koji ugrožava egzistenciju, sigurnost i blagostanje Republike, kao i jasnu trenutnu opasnost", kazala je Sirleaf i uvela 90-dnevno vanredno stanje o kojem će se u četvrtak izjasniti parlament.

  • Neznanje, siromaštvo, kao i kulturni i vjerski običaji duboko ukorijenjeni, utiču na širenje bolesti, naročito u provinciji - naglasila je ona aludirajući na kontakte s leševima za vrijeme posmrtnih obreda.

Epidemija ebole, najteža u povijesti ove hemoragične groznice otkako se pojavila 1976. godine, prouzročila je 932 smrtna slučaja od 1.722 oboljelih, 363 u Gvineji, 282 u Liberiji, 286 u Sierra Leoneu i jedan u Nigeriji, prema posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije od 4. augusta.

Zabrinjavajući su posljednji izvještaji za Liberiju u kojoj je zabilježeno 48 od novih 108 registriranih slučajeva, od kojih je bilo 27 od 45 novih slučajeva sa smrtnim ishodom.

Vezani članci