Svijet
0

Vanredno stanje u nuklearnoj elektrani u Fukushimi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef kabineta japanske vlade Yukio Edano izjavio je u petak da je uvedeno vanredno stanje u nuklearnoj elektrani u Fukushimi zbog kvara na njenom sustavu za hlađenje nastalom nakon razornog potresa.

Edano je napomenuo da nema radijacijskog curenja iz elektrane i da je ta mjera uvedena iz opreza, prenio je Associated Press.

"Poduzeli smo tu mjeru kako bismo se mogli potpuno pripremiti za najgori scenarij. Poduzimamo sve što je u našoj moći da se izborimo s nastalom situacijom", kazao je on.

Japanski dužnosnik je istaknuo da nuklearka nije u neposrednoj opasnosti i da je izvan pogona. Jezgra reaktora ostaje vrelo i zahtijeva hlađenje nakon zatvaranja.

Ovo je prvi put da je Japan uveo vanredno stanje u nekoj elektrani.

Fukushima se nalazi nešto južnije od potresom najteže pogođene prefekture Miyagi, gdje je izbio požar u još jednoj nuklearki u Onogawi.

Ukupno 11 nuklearnih elektrana je automatski zatvoreno, ali su nadležni saopćili da nema pojava curenja radioaktivnih tvari.

Međunarodna agencija za energiju saopćila je da pažljivo nadgleda situaciju u japanskim nuklearnim postrojenjima zbog povišenog rizika uslijed potresa i cunamija i da zasad nema nikakvih naznaka da je bilo ikakvih problema.

U potresu jačine 8,9 stupnjeva po Richterovoj skali, najjačem u Japanu u posljednjih 140 godina, poginulo je, prema posljednjim podacima, najmanje 59 osoba, a nekoliko desetaka se vode kao nestale.