|

Vandalizam i rasizam širom SAD-a

Vandalizam i rasizam širom SAD-a
0
S
Sarajevo-x.com
17.11.2008. u 12:40
0
komentara
0

dijeljenja
Vandalizam i rasizam širom SAD-a Foto: AP
Odabir Baracka Obame na mjesto budućeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uzbunilo je duhove rasizma. Križevi gore, školarci uzvikuju "Ubijte Obamu", incidenti širom zemlje pokazuju da je rasna mržnja još uvijek duboko utkana u američko društvo.
Od Kalifornije do Mainea policija bilježi slučajeve kriminala, od vandalizma do postizbornih prijetnji i napada na kuće i auta. Uvrede Afroamerikancima upućuju i odrasli i studenti i djece, bez razlike.

Na stotine incidenata desilo se od izbora, što je više nego je uobičajeno, potvrdio je Mark Potok iz Southetrn Poverty Law Centra koji vrši monitoring zločina počinjenih iz mržnje.

U Snellvilleu dječak je 9-godišnjoj djevojčici na dan izbora u školskom autobusu rekao: "Nadam se da će ubiti Obamu". Istu noć uništen je travnjak snahe Denene Millner, a ispred vrata ostavljene dvije kutije od pizze pune ljudskog izmeta, javlja AP.

"Ne mogu reći da su svi bijelci u Snellvilleu zli i protiv Obame i da bi svi mogli uništiti moje imanje samo zato jer je to uradio jedan ili dva idiota", kaže Millner, koja je crnkinja. "Ipak to čini da drugačije gledate na ljude s kojima živite i da se upitate na šta su sve sposobni i šta zaista misle."

Potok, koji je bijelac, smatra da se sve to dešava jer ljudi svjetlije puti imaju osjećaj da njihova zemlja gubi sve što poznaju i da im sve što su njihovi preci utkali biva ukradeno.

"Vjerujem da je naša nacija uništena u posljednjih nekoliko decenija", slaže se Grant Griffin, 46-godišnjak iz Georgije. "Izborom Obame desila se kulminacija ovih promjena."

Promjene na bilo kojem polju ne prihvataju se tako lako, a crni predsjednik je "najdrastičnija promjena kad su u pitanju rase u ovoj zemlji još od građanskog rata".

"Uzdrmalo je to temelje na kojima zemlja stoji već stoljećima", kaže William Ferris sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

"Neko je jednom rekao da je rasizam kao rak", nastavlja on. "Nikad nije potpuno izbrisan, samo je prigušen."

Na mjestima predviđenim za slobodu izražavanja pojavili su se rasistički grafiti, djeca u Rexburgu uzvikivala su "Ubijte Obamu!", zapaljeni su križevi u polju Obaminih poštovatelja u Harwicku, tinejdžera crnca napala su u New Yorku četvorica bijelaca, Obama je primio više prijetnji nego bilo koji drugi američki predsjednik, prema informacijama koje imaju vlasti.

Pa iako u svijetu vlada "Obamamanija", u SAD-u crnci se susreću sa svakodnevnim strahom i bijesom. Odabir Obame kao predsjednika samo je oživio rasizam u ovoj zemlji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.