The Independent
0

Vancouver - grad Olimpijskih igara i beskućnika

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Vancouveru, taj grad se na prvi pogled čini kao idealan domaćin, ali ispod tog imidža "krije se siromaštvo i trulež koji prijete da pokrenu talas protesta tokom takmičenja"- piše britanski dnevnik The Independent.

List navodi da je Vancouver grad koji se smatra jednim od najpoželjnijih mjesta za život, jer je okružen čudesnom prirodom i nalazi se na spektakularnoj lokaciji, što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) vjerovatno imao u vidu kada je 2003. godinu organizaciju ZOI dodejelio upravo ovom kanadskom gradu.

Međutim, malo dalje od dijela grada, gdje je sve spremno za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, nalazi se najsiromašniji kvart u Kanadi.

Jedna od učesnica današnjih demonstracija u Vancouveru smatra da, umjesto da je novac dat za izgradnju stanova za beskućnike ta sredstva su otišla u organizaciju igara.

The Independent ističe da 30 posto beskućnika čine ljudi koji su porijeklom Indijanci što je najveći procenat njihove populacije koja živi izvan rezevata.

Kritičari koji zamjeraju kanadskoj vladi što je novac dala na, kako kažu, "sportski cirkus", poručuju i da žele "da naruše imidž Kanade kao države koja brine o svojim građanima i starosjedeocima i koja važi za liberalnu protivtežu Americi."

"Jednom rečju, hoćemo da posramimo Kanadu", poručuju demonstranti u Vancouveru.