Svijet
0

Val samoubistava djece u Rusiji, tri nova slučaja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Troje djece ubilo se prošle sedmice vješanjem u raznim ruskim oblastima, nastavljajući val samoubistava maloljetnika koji je zahvatio Rusiju početkom godine, izvijestila je u ponedjeljak agencija Interfax pozivajući se na lokalne vlasti.

Jedan 11-godišnji dječak je pronađen 8. marta obješen u selu u Tuvi, na jugu Sibira, saopćila je regionalna istražna komisija.

Tijelo 10-godišnjeg djeteta pronađeno je 10. marta u prostorijama centra za socijalnu pomoć djeci u regiji Kirova, u središnjem dijelu zemlje, nakon što je izvršilo "samoubistvo vješanjem“, saopćila je regionalna istražna komisija. To dijete, čija je majka alkoholičarka, živjelo je na ulici i smješteno je u taj centar tri dana prije tragedije, naveo je isti izvor.

Tijelo trinaestogodišnjeg dječaka pronađeno je kako visi na gredi trijema u ulici u Krimsku, u regiji Krasnodara, na jugu zemlje, javio je AFP.

“Prema prvim informacijama, dječak je izašao iz kuće radi odlaska u školu. Poslije nekoliko sati stanovnici su pronašli njegovo tijelo obješeno žicom o gredu jednog trijema”, naveo je istražni odbor.

U Rusiji je zabilježeno najmanje osam samoubistava u februaru a osam u martu, prema pisanju medija.

Rusija je prva zemlja u Evropi u pogledu samoubistava među mladima od 15 do 19 godina. Prema zvaničnim podacima, oko 200 djece starosne dobi od 10 do 14 godina se ubije svake godine, kao i 1.500 djece u dobi od 15 do 19 godina.

Prema UNICEF-ovom izvještaju, 20 posto maloljetnika u Rusiji pati od teškog oblika depresije, a u zapadnim zemljama ih je pet posto.

Od ukupnog broja stanovnika, stopa samoubistava u Rusiji bila je 23,5 na 100.000 u 2010. godini, niža u poređenju sa 42 na 100.000 zabilježenih u 1995. godini, prema zvaničnom izvještaju objavljenom u novembru. Nivo je viši od svjetskog prosjeka, koji iznosi 14 na 100.000, i od “kritičnog” nivoa od 20 na 100.000 koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija.