{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U svijetu godišnje umre 1,4 miliona mladih

F
25.4.2012. u 16:52
0
0
U svijetu godišnje umre 1,4 miliona mladih
0
U svijetu godišnje umre 1,4 miliona mladih
Prema podacima Fonda za pomoć djeci UN-a, na svijetu godišnje 1,4 miliona mladih uzrasta od 10 do 19 godina izgubi život.
Najčešći uzroci smrti su, prema UNICEF-ovom izvještaju o mladima u svijetu, nesreće, samoubistva, kriminalni incidenti i AIDS.

Iako mlađa djeca najčešće umiru od bolesti poput kašlja i proljeva, kad su u pitanju mladi ove bolesti igraju manju ulogu u uzrocima smrti.

Alarmantan je broj dječaka koji bivaju ubijeni od uličnih bandi u Južnoj Americi. U zemljama poput El Salvadora, Venecuele, Gvatemale i Brazila prvi razlog smrti su kriminalni incidenti. U Rusiji, Bjelorusiji i Kazahstanu prvo mjesto zauzima samoubistvo.

Prema podacima iz izvještaja, najviše u Južnoj Americi i na jugu Afrike godišnje približno 50 hiljada ženske djece izgubi život zbog komplikacija u trudnoći u ranoj životnoj dobi.

Procjenjuje se da su 2,2 miliona mladih prenosioci HIV-a.

U zemljama u razvoju svaka četvrta djevojka uzrasta od 15 do 19 godina je udata. One najčešće nemaju pravo govora o toj temi te napuštaju školovanje.

U svijetu općenito prosječna stopa mladih koji nastavljaju obrazovanje nakon osnovne škole je 60 posto.

U izvještaju se navodi i da su siromaštvo, nizak socijalni status i spolna diskriminacija na putu ka odrasloj dobi najveće prepreke te poziva na spasenje mladih i više ulaganja u njihovo obrazovanje, prenijela je agencija Anadolija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: