Svijet
0

Val hladnoće zahvatio Evropu, umrle 22 osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Val hladnoće koji je proteklih dana zahvatio zemlje srednje i istočne Evrope odnio je 22 žrtve, javljaju u ponedjeljak agencije.

U Poljskoj se temperatura na jugoistoku zemlje spustila 27 stepeni ispod nule, a proteklog vikenda od hladnoće je umrlo deset osoba, saopćila je poljska policija.

Od početka zime u toj je zemlji umrlo 46 osoba, od kojih 22 u januaru, 19 u decembru i sedam u novembru, po istom izvoru.

"Žrtve su uglavnom beskućnici, osobe pod uticajem alkohola i starije osobe", rekla je glasnogovornica poljske policije Grazyna Puchalska.

Sljedećih dana u Poljskoj će se zadržati tako niske temperature, najavljuju meteorolozi.

Val sibirske hladnoće obrušio se i na Bugarsku, gdje su rano jutros izmjerena 24 stepena ispod nule, a mediji javljaju o pet mrtvih u snježnoj mećavi koja je prošle sedmice pogodila tu zemlju. Najniže temperature izmjerene su u ponedjeljak ujutro u Čirpanu, na jugu Bugarske, i u Sevlijevu u srednjem dijelu zemlje, izvijestili su meteorolozi koji sljedećih dana najavljuju još niže temperature.

U ponedjeljak je 170 škola u zemlji bilo zatvoreno, među kojima 129 zbog epidemije gripe, a 44 zbog nedovoljnog grijanja, saopćilo je bugarsko ministarstvo obrazovanja.

Luka Varna bila je u ponedjeljak zatvorena zbog snažnog sjevernog vjetra.

U Srbiji, koja ima velikih teškoća zbog obilnog snijega, tri su osobe umrle od novembar, a za dvjema se još traga. U 14 općina proglašeno je vanredno stanje. U Beogradu i u Novome Sadu jutros je izmjereno devet stepeni ispod nule, a najhladnije je bilo u Kragujevcu, - 21 stepen. Obilan snijeg uzrokuje teškoće u saobraćaju i snabdijevanju električnom energijom, a čišćenje snijega otežava snažan vjetar.

Tri osobe smrznule su se u Litvaniji, a jedna u Češkoj, objavile su tamošnje policije u ponedjeljak.

Niske temperature izmjerene su i u Austriji, gdje meteorolozi najavljuju hladnoće do kraja sedmice zbog zadržavanja hladnog zraka iz zapadnog Sibira nad Evropom.

Na sjeverozapadu Italije pale su velike količine snijega. U okolini Torina palo je gotovo 20 centimetara snijega, zbog čega su u ponedjeljak zatvorene škole, javili su talijanski mediji.

Na ruskoj crnomorskoj obali zbog obilnog snijega 18.000 stanovnika ostalo je bez struje, a zatvorene su i neki aerodromi.