Na Balkanu 18 mrtvih
0

U Evropi 360 osoba umrlo od hladnoće

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Od vala hladnoće koja već desetak dana pustoši Evropom umrlo je oko 360 osoba, ne računajući žrtve saobraćajnih nesreća, neispravnih peći i poplava zbog otapanja snijega.

U zadnja 24 sata u Poljskoj je umrlo devet osoba, saopćila je poljska policija, ili 62 smrtna slučaja od 27. januara. Većina žrtava su beskućnici, nerijetko u alkoholiziranom stanju.

Val hladnoće uzrokovao je brojne požare i trovanje ugljikovim monoksidom zbog loše održavanih peći, od čega je stradalo 48 osoba otkako je počela velika hladnoća.

U isto vrijeme u Ukrajini je od hipotermije umrlo 135 osoba, nakon četiri nove žrtve u nedjelju, izvijestilo je ukrajinsko ministarstvo za vanredna stanja.

"Glavni uzrok tih smrti jest zloupotreba alkohola", rekao je direktor u tom ministarstvu Grijorij Marčenko.

U susjednoj Litvi tokom vikenda je od hladnoće umrlo 12 osoba, pa je ukupni broj žrtava 23, izvijestile su u ponedjeljak tamošnje spasilačke službe.

U Češkoj se u nedjelju u Brnu smrznuo beskućnik, saopćila je u ponedjeljak policija. Val hladnoće odnio je najmanje 18 žrtava diljem zemlje.

U Bugarskoj se pet osoba utopilo u ponedjeljak u poplavama zbog otapanja snijega u blizini granice s Turskom. Saobraćaj između dviju zemalja preko najvećeg graničnog prijelaza Kapitan Andrejeva prekinut je, javio je bugarski javni radio. Snježne mećave i pad temperature do - 17 stepeni najavljeni su ovih dana u toj zemlji.

U Mađarskoj je od hladnoće umrlo 12 osoba u zadnja tri dana, a više od pedeset je zatražilo pomoć hitne medicinske službe zbog saobraćajnih nesreća i trovanja ugljikovim monoksidom, objavile su u ponedjeljak vlasti u Budimpešti.

Na Balkanu se broj mrtvih popeo na 18, pošto je 66-godišnji muškarac umro od hladnoće u svom domu u centralnoj Srbiji, 50-godišnji Hrvat je pronađen mrtav na pragu svoje kuće u okolni Šibenika, a 87-godišnja Bošnjakinja koja je u subotu pronađena u stanju hipotermije, u ponedjeljak je umrla u bolnici.

Srbija je u nedjelju navečer zbog snijega i hladnoće proglasila vanredno stanje, stepen ispod stanja opće opasnosti, koje omogućuje korištenje javnih i privatnih resursa kako bi se priteklo u pomoć u najžurnijim slučajevima, prenosi Hina.

Ni zapad Evrope nije pošteđen, premda je ondje znatno manji broj žrtava.

U Velikoj Britaniji, gdje se očekuje porast temperature, aviosaobraćaj se u ponedjeljak u Heathrowu, najvećem evropskom aerodromu, gotovo normalizirao.

Švicarska je u noći na ponedjeljak zabilježila novi temperaturni rekord od - 35,1 stepeni u Samedanu, u kantonu Graubundenu, na istoku zemlje, po podacima Meteosuissea.

U Milanu, na sjeveru Italije, u ponedjeljak je zabilježeno -10 stepeni, a snijega je bilo i u okolini Napulja, što je neuobičajeno za jug zemlje, u kojoj je dosad 17 osoba umrlo od hladnoće.

U pokrajini Abruzzu koju je pogodio snježni val i sibirska hladnoća, proglašeno je vanredno stanje a vojska je poslala vojnike, ralice i buldožere radi čišćenja prometnica.