|

Val hladnoće okovao Evropu

Val hladnoće okovao Evropu
0
F
FENA
30.11.2010. u 11:28
16
komentara
0

dijeljenja
1/9 Snijeg i led okovali su i Madrid (Foto: Reuters)
2/9 Snijeg je prekrio Prag (Foto: Reuters)
3/9 Madriđanin čisti automobil prekriven snijegom (Foto: Reuters)
4/9 Snijeg je nekima poslužio i kao inspiracija (Foto: Reuters)
5/9 Vulkanski pepeo iznad snijegom prekrivenog Islanda (Foto: Reuters)
6/9 Bizoni u Poljskoj (Foto: AP)
7/9 Beograd (Foto: AP)
8/9 Beskućnik pravi ručak u Pragu (Foto: Reuters)
9/9 Aerodrom u Ženevi (Foto: AP)
Val hladnoće okovao je Evropu - saobraćajne nesreće na cestama su učestale, pojedini veoma prometni aerodromi su zatvoreni ili otežano funkcioniraju, a meteorolozi predviđaju da će u narednim danima temperature biti niže i da će snježne padavine biti intenzivnije.
Najmanje tri osobe izgubile su noćas živote u saobraćajnim nesrećama, kojih je širom Njemačke zbog snijega i leda bilo na hiljade.

Na najfrekventnijem njemačkom aerodromu u Frankfurtu otkazano je više od sto letova, a čak oko 200 putnika je prenoćilo na aerodromu, gdje su, kako javljaju mediji, bili dobro zbrinuti. U cijeloj zemlji je otkazano hiljade letova.

Njemačka savezna meteorološka služba najavljuje da dolaze nove snježne padavine, praćene vjetrom i da će biti pogođene srednje Njemačka i sjeverna obala te države.

Velike snježne padavine uvjetovale su tokom noći na nekoliko sati zatvaranje aerodroma u engleskom gradu Newcastleu.

U višim predjelima Škotske i sjeverne Engleske snježni pokrivač dostigao je u ponedjeljak visinu od pola metra, a meteorolozi su upozorili na oštre vremenske uvjete za cijelu istočnu obalu, dok su upozorenja na obilne padavine izdana za London, južnu Englesku, Istočni Midlands i Škotsku.

Snježni val pogodio je i dijelove središnje i sjeverne Francuske, a snijeg i led su u Češkoj otežali promet na cestama, javljaju svjetski mediji.

Dvije osobe umrle su u Poljskoj zbog snježnog nevremena, gdje je bijeli pokrivač na Sudetskim planinama dostigao 50 centimetara, a meteorolozi najavljuju da će se temperatura u pojedinim planinskim područjima spustiti na minus 20 stepeni.

Nisu svi dijelovi Europe pogođeni hladnim vremenom - u južnim dijelovima Španije temperature su i dalje visoke za ovo doba godine.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...