Snijeg, udesi i smrt
0

Val hladnoće okovao Evropu

FENA
Snijeg i led okovali su i Madrid (Foto: Reuters)
Val hladnoće okovao je Evropu - saobraćajne nesreće na cestama su učestale, pojedini veoma prometni aerodromi su zatvoreni ili otežano funkcioniraju, a meteorolozi predviđaju da će u narednim danima temperature biti niže i da će snježne padavine biti intenzivnije.

Najmanje tri osobe izgubile su noćas živote u saobraćajnim nesrećama, kojih je širom Njemačke zbog snijega i leda bilo na hiljade.

Na najfrekventnijem njemačkom aerodromu u Frankfurtu otkazano je više od sto letova, a čak oko 200 putnika je prenoćilo na aerodromu, gdje su, kako javljaju mediji, bili dobro zbrinuti. U cijeloj zemlji je otkazano hiljade letova.

Njemačka savezna meteorološka služba najavljuje da dolaze nove snježne padavine, praćene vjetrom i da će biti pogođene srednje Njemačka i sjeverna obala te države.

Velike snježne padavine uvjetovale su tokom noći na nekoliko sati zatvaranje aerodroma u engleskom gradu Newcastleu.

U višim predjelima Škotske i sjeverne Engleske snježni pokrivač dostigao je u ponedjeljak visinu od pola metra, a meteorolozi su upozorili na oštre vremenske uvjete za cijelu istočnu obalu, dok su upozorenja na obilne padavine izdana za London, južnu Englesku, Istočni Midlands i Škotsku.

Snježni val pogodio je i dijelove središnje i sjeverne Francuske, a snijeg i led su u Češkoj otežali promet na cestama, javljaju svjetski mediji.

Dvije osobe umrle su u Poljskoj zbog snježnog nevremena, gdje je bijeli pokrivač na Sudetskim planinama dostigao 50 centimetara, a meteorolozi najavljuju da će se temperatura u pojedinim planinskim područjima spustiti na minus 20 stepeni.

Nisu svi dijelovi Europe pogođeni hladnim vremenom - u južnim dijelovima Španije temperature su i dalje visoke za ovo doba godine.