Svijet
0

Evropa se smrzava - na Kipru suša

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Obilne snježne padavine i niske temperature širom Evrope omele su putni, željeznički i vazdušni saobraćaj dok je na Kipru temperatura iznad 20 stepeni i novembar je protekao bez padavina što se posljednji put desilo prije više od stotinu godina.

"Tokom novembra zabilježena je najveća suša od 1901. godine. Šanse za neke padavine ravne su nuli. Distributivni sistem pritiska na površinu neće dozvoliti da niži pritisak priđe našim oblastima. Te vremenske prilike 'zaglavljene' su na sjeveru Evrope i neće doći do Kipra", rekao je zvaničnik iz kiparske Meteorološke službe Marios Teofilu.

S druge strane Sredozemnog mora stanovnici Izraela su tokom cijelog novembra u majicama kratkih rukava pošto je temperatura bila oko 30 stepeni Celzijusovih  i to je u tom dijelu zemlje najtoplija zima u proteklih 60 godina. Nivo vode u Galilejskom moru, koje je glavni izvor vode za piće u Izraelu, nalazi se na metar ispod "crvene linije".

Meteorolozi najavljuju da će se talas toplog vazduha zadržati u narednom periodu.

Osam ljudi umrlo je od hladnoće u Poljskoj dok su snažne padavine i niske temperature uzrok zatvaranja najmanje četiri aerodroma u zapadnoj Evropi.

Portparol policije Mariusz Sokolowski rekao je da su sve četiri žrtve hladnoće prethodno konzumirali alkohol i da su preminuli sami. Temperatura vazduha u Poljskoj je oko minus 20 stepeni Celzijusovih.

Aerodrom u Edinburgu u Škotskoj, Gatwick u Londonu, Lion-Bron na jugoistoku Francuske kao i aerodrom u Ženevi biće zatvoreni najmanje do dva sata zbog nemogućnosti da aerodromske piste budu očišćene od snijega i leda. 
U Cirihu i okolini očekuju se obilne snježne padavine poslije 13.00 sati, ali se procjenjuje da aerodrom ipak neće biti zatvoren. Aerodrom Gatwick ostaće zatvoren najmanje do sutra ujutru, navedeno je na vebsajtu tog aerodroma. 

Manji londonski City aerodrom nije zatvoren, ali neki letovi sa njega su otkazani, kao i prethodnog dana. 

Veliki su zastoji na mnogim putevima u Velikoj Britaniji zbog snijega, ali i jakih vjetrova, a znatna su kašnjenja u željezničkom saobraćaju širom zemlje, dok su neki polasci i otkazani. 

Evropska kontrola letenja obavijestila je o velikim kašnjenjima letova sa aerodroma na sjeveru Španije. 

U Njemačkoj, koja je okovana snijegom i ledom, danas je zbog jakog vjetra privremeno zatvorena jedna od pisti za polijetanje na aerodromu u Frankfurtu, a i na berlinskom aerodromu Tegel danas je bilo puno otkazanih letova zbog snježnih padavina. Na aerodromu u Frankfurtu jutros je bilo otkazano 40 letova, dok je juče bilo otkazano oko 300, a u ponedjeljak čak 414 letova. 

Meteorološke službe prognoziraju snježne padavine i za danas, jer se polje niskog pritiska veoma polako premješta na istok. Za Minhen su danas predviđene temperature do minus 10 stepeni Celzijusovih. Na sjeveru Njemačke, prema granici sa Danskom snežni pokrivač je dostigao visinu od 60 centimetara. Zabilježeni su zastoji na autoputevima, a ima puno i nesreća.