Indija
0

Uzrok sudara vozova - greška mašinovođe?

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Prema preliminarnim rezultatima istrage, uzrok jučerašnje željezničke nesreće u indijskoj državi Zapadni Bengal kada su poginule 63 osobe mogla bi biti greška mašinovođe.

Prema riječima zvaničnika indijske željeznice, ekspresni voz "Uttarbanga Express" ušao je u stanicu u gradu Saintha u oblasti Birbhum u punoj brzini iako je trebalo da se zaustavi.

Nekoliko trenutaka prije nego što je udario u voz "Vananchal Express" koji je stajao u stanici mašinovođa nije kočio niti je obraćao pažnju na upozorenja da stane.

"Mašinovođa nije upotrebio obične niti kočnice za hitno zaustavljanje voza čak i nakon što je prošao crveni signal. Nije reagovao ni na uporne poruke koje su mu poslate sa direktivom da stane", rekao je predsjednik Odbora "Indijskih željeznica" Vivek Sahaj.

Istragom je utvrđeno da se voz na prethodnoj stanici udaljenoj sedam kilometara od mjesta nesreće savršeno dobro zaustavio. 

Mašinovođa i njegov pomoćnik poginuli su u sudaru.

Prema podacima kompanije mašinovođa "Uttarbanga" ekspresnog voza bio je među 20 najboljih u toj kompaniji.
Ovo je u posljednja dva mjeseca druga veća nesreća u indijskoj državi Zapadni Bengal. U maju je, usljed sabotaže za koju su okrivljeni maoistički pobunjenici, poginulo više od 70 ljudi. Pobunjenici negiraju optužbe.