Indija
0

Broj mrtvih u željezničkoj nesreći porastao se na 145

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj poginulih osoba u željezničkoj nesreći u državi Zapadni Bengal, na istoku Indije, popeo se na 145, a ostaci smrskanih vagona su uklonjeni s pruge tako da je normaliziran željeznički promet u tome dijelu zemlje, saopćili su indijski dužnosnici.

U nesreći je ranjeno najmanje 150 ljudi, od kojih neki imaju teške opekotine i na bolničkom su liječenju, javio je Associated Press u nedjelju.

Željeznički radnici su postavili dio od 46 centimetara šine koji je bio uklonjen, što je jedan od uzroka nesreće koja se dogodila u petak ujutro kod mjesta Sardiha, 150 kilometara zapadno od Calcutte.

Indijska policija optužuje maoistička pobunjenike za tu nesreću, a Narodni komitet protiv brutalnosti policije (PCAP) u blizini mjesta nesreće je postavio plakate na kojima preuzima odgovornost za incident.

Međutim, glasnogovornik PCAP-a Asit Mahat je opovrgnuo da je ta grupa imala bilo kakvu ulogu u nesreći.

Komisija indijskih željeznica za sigurnost sastat će se danas kako bi razmotrila dokaze prikupljene na mjestu nesreće.

Američka agencija podsjeća da je područje Sardihe uporište pobunjenika Naksalita koji su posljednjih mjeseci izveli više napada.

Putnički voz s 13 vagona, na liniji Mumbai - Calcutta, iskočio je u petak ujutro iz tračnica, a onda je na njega naletio teretni vlak iz suprotnog pravca. Spasioci su otada danonoćno sjekli smrskane vagone da bi izvukli zarobljene putnike.