Svijet
1

Uzrok avionske nesreće u Rusiji greška pilota i tehnički kvar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Do pada aviona Boeing 737 u Kazanju, kada je svih 50 ljudi u avionu poginulo, došlo je najvjerovatnije zbog greške pilota i tehničkog kvara letjelice stare 23 godine, saopćili su danas zvaničnici.

"Glavna verzija nesreće je greška u pilotiranju i tehnički faktori, uključujući tehničku grešku", rekao je šef komiteta za istragu u regionu Volga Aleksander Poltinin, prenijela je agencija.

Avion se srušio jučer prilikom slijetanja na aerodrom u ruskom gradu Kazanju, pri čemu su poginula 44 putnika i šest članova posade.

Prvobitno je bilo javljeno da među poginulima nema djece, međutim nešto kasnije je saopćeno da su poginule i dvije djevojčice, od 11 i 15 godina.

Među poginulima je i sin predsjednika regiona Tatarstan, Irek Minjikanov i šef ruske sigurnosne službe u Tatarstanu Aleksandar Antonov kao i Britanka Dona Karolina Bul i jedan Ukrajinac.

Ostale žrtve te avionske nesreće su, kako se vjeruje, Rusi.

Avion, koji je poletio s moskovskog aerodroma Domodedovo, eksplodirao je pri drugom pokušaju slijetanja.

Spasilačke ekipe pronašle su tijela svih poginulih, saopćili su zvaničnici iz centra za vanredne situacije Tartarstana, zapadne republike čiji je Kazanj glavni grad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih i naložio je vladi da osnuje komisiju za hitnu istragu avionske nesreće.

Avion koji se srušio pripada regionalnoj aviokompaniji Tatarstana.

Prema svjedočenju očevidaca, Boeing je brzo izgubio visinu i rezervoar s gorivom je eksplodirao pri udaru.