Svijet
1

Pronađena "crna kutija" aviona koji je pao u Kazanju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na mjestu pada "Boinga 737" aviokompanije "Tatarstan" u Kazanju kada je poginulo 50 ljudi pronađena je jedna "crna kutija" koja je dosta oštećena, saopćio je ruski državni komitet za avijaciju, a prenosi Gazeta.ru.

"Crna kutija" koja je pronađena je ona koja sadrži zapis parametara leta, dok se o nalaženju druge, na kojoj je snimljen razgovor za vrijeme leta, komisija nije izjasnila.

Ranije su ruske agencije saopćile da su locirane obje "crne kutije" i da će uskoro biti i izvučene iz ostataka aviona.

Istražitelji i dalje rade na mjestu pada koje pokriva površinu od 250.000 kvadratnih metara, a aerodorm u glavnom gradu ruske republike Tatarstan ostat će zatvoren za aviosaobraćaj do 18 sati. Proučava se i video zapis kamera na aerodromu koje su snimile putanju pada "Binga 737", piše Gazeta.ru.

Prema video snimcima kojima se za sada raspolaže, "avion je prosto pao", rekao je ministar transporta Maksim Solokov, prenosi RIA Novosti.

"On je pao na zemlju vertikalno, ali video snimak je nekvalitetan, jer je bio mrak kada se sve desilo", rekao je Sokolov.

Ministar smatra da i dalje sve verzije mogućih uzroka nesreće treba da budu u opticaju.

"Sve dok Komisija za aviosaobraćaj ne završi svoj posao, mislim da sviih pet verzija treba da postoji i da se dalje razrađuje: greška pilota, tehnička neispravnost aviona, nekvalitetno gorivo, rad kontrole leta i vremenski uvjeti", izjavio je novinarima Sokolov.

Istražna komisija kao glavne moguće uzroke pada aviona razmatra tehničku neispravnost aviona i grešku prilikom pilotiranja, saopćio je ranije načelnik oblasne Istražne komisije za transport Aleksandar Poltinin, prenosi Interfaks.

U međuvremnu je započet proces identifikacije tijela poginulih čiji identitet će se utvrđivati DNK analizom što može da potraje nekoliko nedjelja, prenosi Tanjug.

U Tatarstanu je danas Dan žalosti.