Bolje je promovisati svog heroja
0

Uzbekistan proglasio Valentinovo nepoželjnim

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zaljubljeni u Uzbekistanu, koji su godinama proslavljali Valentinovo slušajući pjesme pjevačice Rayhan, ove godine će morati pronaći druge oblike zabave.

Ova pjevačica čija je muzika mješavina istočnjačkih melodija i zapadnog popa, svakog 14. februara je imala koncert već godinama. No, ovog puta show je otkazan, kao i drugi događaji. Umjesto Valentinova, tamošnje vlasti pokušavaju promovisati lokalnog heroja cara Babura, koji je rođen 14. februara.

Rođendan cara Babura, koji je inače potomak Džingis-kana, bit će obilježen čitanjem poezije na poetskim festivalima.

U tamošnjem ministarstvu obrazovanja su rekli da su donijeli odluku da "ne slave blagdane koji su strani njihovoj kulturi i da umjesto toga promovišu Baburov rođendan".

Ovakva odluka vlasti je jedna u nizu kojom se stanovništvo pokušava "zaštititi" od zapadnih utjecaja. Abdullaw, jedan od tamošnjih mještana podržava ovakvu odluku vlasti te kaže da je 14. februar rođendan njihovog velikog pretka Mohammeda Zahiriddina Babura te da bi se trbali slaviti događaji koji odgovaraju mentalitetu i historiji tog podneblja.

Ali Jasur Hamraev, tamošnji novinar, kaže da je vlast pogriješila kada je donijela odluku da nametne patriotsku proslavu na taj dan.

"Ovo je smiješno. Rayhan 10 godina održava koncert na taj dan, a ove godine je zabranjen, kao da se neko odjednom sjetio da se to događa", kaže Hamraev.

No, uprkos zabranama, anketa tamošnjeg portala uznews.net je pokazala da će većina mladih ipak slaviti Valentinovo, da će izaći na večeru i obilježiti ga na uobičajen način.