{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan zaljubljenih na "crnoj listi" u nekim zemljama

F
14.2.2012. u 17:04
0
8
Dan zaljubljenih na "crnoj listi" u nekim zemljama
0
Dan zaljubljenih na "crnoj listi" u nekim zemljama
Foto: AFP
Dan zaljubljenih - 14. februara, Dan svetog Valentina, na Balkanu je "praznik" novijeg datuma i više je simboličkog karaktera.
Obilježava se od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća i čini se da je zamijenio 8. mart, uz cvijeće, crveno srce, čokoladu, poneku čestitku, ručak ili večeru za dvoje

To je, međutim, i danas zabranjen praznik u nekoliko država, uglavnom onih s autoritarnim režimima, kao što su Iran, Sjeverna Koreja, pojedine afričke države.

Proslavu Dana zaljubljenih zabranile su i vlasti u ruskom gradu Belgorodu, jer nije "dio lokalne tradicije". Ruska pravoslavna crkva to nije komentirala, ali je lokalni paroh "blagoslovio" potez vlasti u tom ruskom gradu.

Odlukom guvernera, neće biti koncerata, zabava, a čak je i Zoološki vrt poništio jeftinije ulaznice koje su mogli da kupe parovi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Atmosfera koja prati ovaj praznik ne omogućuje da mladi razviju duhovne i moralne vrijednosti i on je u suprotnosti s ruskom tradicijom", saopćile su lokalne vlasti.

"Društvo mora da bude svjesno posljedica ovakvih proslava. Mogli smo da uvedemo i Dan votke, pa i to da slavimo", rekao je portparol kancelarije guvernera.

Umjesto Dana zaljubljenih, u Belgorodu se slavi Dan pravoslavne mladosti koji se obilježava koncertima klasične muzike i balovima.

U Uzbekistanu je također na snazi "zabrana". Prošle godine je službena novinska agencija Tirkiston Dan zaljubljenih opisala kao "djelo zlih sila koje žele da unište nacionalne vrijednosti":

Iran i Saudijska Arabija također su na crnu listu stavili Dan zaljubljenih.

Zvanični Teheran je saopćio da će oni koji budu ignorirali zabranu biti kažnjeni, a u Saudijskoj Arabiji nema poklona prigodnih za ovaj dan, pa ni čokolada, ni crvenih ruža.

U Indiji su desničarske ekstremističke grupe još 2010. godine bile spremne na akcije protiv obrazovnih i kulturnih institucija ili restorana koji afirmiraju ovaj dan.

Legenda kaže da je Sveti Valentin živio u 3. stoljeću. Pogubljen je u doba Klaudija, ali je car Julije I na njegovom grobu podigao baziliku i od tada se on poštuje kao svetac među kršćanima. U 15. stoljeću ovaj svetac je povezan s praznikom zaljubljenih.

Običaj izbora odabranice na ovaj praznik najprije se proširio u Englesku i Škotsku.

Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, oivičene čipkom i ukrasnom trakom i to su vjerovatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane prenio je Tanjug.

Katolička crkva je 1969. godina odlučila da Svetog Valentina izbaci iz kalendara svetaca, ali dan Svetog Valentina kada se slavi ljubav ostao je i dalje važan datum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: