Londonska mračna tajna
32

Uz pomoć jedne dlake u Velikoj Britaniji riješili ubistvo iz 1994. godine, osuđen 51-godišnjak

B. H.
Sandip Patel u vrijeme zločin i ubijena Marina Koppel (Foto: Policija Londona)
Sandip Patel u vrijeme zločin i ubijena Marina Koppel (Foto: Policija Londona)
Dana 8. augusta 1994. 21-godišnji Sandip Patel ušao je u iznajmljeni stan 39-godišnje Marine Koppel i izbo je više od 140 puta. Navodno je iz njenog stana uzeo i bankovnu karticu s PIN kodom te u blizini stana podigao novac s njezinog računa.

Patel, koji sada ima 51 godinu, optužen je za ubistvo prošle godine kada je DNK analizom utvrđeno da je dlaka pronađena na žrtvinom prstenu njegova. Nakon ovog otkrića, s njim su povezani i krvavi otisak stopala pronađen na lajsni u žrtvinom stanu.

Već u vrijeme ubistva na vrećici u Koppelovoj kuhinji pronađeni su njegovi otisci prstiju, no tada se nije smatrao osumnjičenim jer je radio u očevoj novinskoj trgovini u obližnjoj ulici te se vrećica mogla nabaviti kod njega.

Patel je zanijekao da ju je ubio, ali ga je porota proglasila krivim nakon tri sata vijećanja.

Koppelova je inače bila udana. Svog supruga Davida Koppela upoznala je u Northamptonu dok je radila kao sobarica u jednom hotelu. Kasnije je radila i kao maserka i seksualna radnica, pa je preko sedmice boravila u Londonu, a vikendom posjećivala Northampton.

Zarađeni novac slala je kući u Kolumbiju, gdje joj je bilo i dvoje djece. Za njih se brinula njena porodica.

Sandip Patel nakon hapšenja
Sandip Patel nakon hapšenja

Prema riječima njenog supruga, koji je preminuo 2005., njeniseksualni klijenti bili su uspješni muškarci - poslovni ljudi, ljekari, pa čak i jedan političar. Iako nije najviše odobravao njen rad, prihvatio ju je. Pa ipak, i oko toga su se nekoliko puta posvađali. Upravo zbog jednog od sporova Koppel se 31. jula 1994. vratio kući u Northampton.

Tužitelj William Emlyn Jones rekao je sudu da nisu imali mnogo informacija o tome gdje je bila ili što je radila u danima prije smrti. Zna se samo da se 7. augusta 1994. prijavila na turnir u pokeru, našla klijenta u hotelu Heathrow, a potom se vratila u centar Londona. Zadnji put je viđena dan kasnije, nešto prije 14 sati, u Midland banci u ulici Baker.

Te večeri Koppel vratio se u njezin stan i pronašao je mrtvu. Tužilac je rekao da je zadobila izuzetno teške povrede.

"Marina Koppel je brutalno ubijena. Bilo je potrebno užasno dugo da se riješi ovaj slučaj, ali sada imamo dokaze da je na svom prstenu imala kosu optuženog i da smo pronašli njegove otiske na letvicama pored njezinog tijela. Njegova kosa i njegov otisak se mogao naći samo u stanu jer ju je on ubio", rekao je tužilac.

Kosa je spašena i ponovno analizirana 14 godina kasnije

Patel nije postao osumnjičen sve do 2022., kada je kosa koju je znanstvenik pronašao na njezinom prstenu 2008. identificirana kao njegova. U to vrijeme tehnologija još nije bila dovoljno napredna da bi se pronašla podudarna DNK, ali uzorak je spremljen i ponovno analiziran 2022. godine.

Nakon što su potvrdili da se radi o Patelovoj kosi, analizirali su i krvavi otisak stopala i ustanovili da se i on podudara.

Nakon što je uhapšen, Patel je negirao da poznaje žrtvu i objasnio da je često obavljao poslove za svog oca.

"Ne sjećam se Marine Koppel, njene adrese ili ovog događaja. Nemam pojma kako se moj otisak prsta našao na vrećici, niti kako je moja kosa tamo dospjela", rekao je.

Neriješena historijska ubistva mogu biti neka od najsloženijih i najizazovnijih slučajeva koje policija mora riješiti, objasnio je Dan Chester, voditelj odjela za istragu neriješenih ubistava londonske policije.