Ujedinjene nacije
2

Utvrđene nove morske granice između Bangladeša i Mianmara

FENA
Međunarodni sud za pravo mora (ITLOS) iz Hamburga u srijedu je utvrdio nove morske granice između Bangladeša i Mianmara, presuđujući u složenom sporu o području bogatom prirodnim resursima koje je često bilo povod incidentima između dviju zemalja.

Predsjednik vijeća ITLOS-a Jose Luis Isus dva je sata čitao obrazloženje presude kojom su povučene nove morske granice, kao rezultat kompromisa između suprostavljenih argumentacija dviju zemalja, izvještavaju u četvrtak agencije.

Sud je odlučio da obje zemlje trebaju zadržati suverenitet nad svojim epikontinentalnim pojasevima (morsko dno i podzemlje izvan granice teritorijalnog mora), i dok rješenje ide u korist mianmarske metode izmjere granica, njime je više morskoga područja predano Bangladešu.

Vijeće ITLOS-a, sastavljeno od 23 suca iz cijeloga svijeta, donijelo je jednoglasnu odluku iako su neki od sudaca dali izdvojena mišljenja o pojedinim dijelovima presude.

"Obje strane su nešto dobile i nešto izgubile", rekao je novinarima njemački sudac u vijeću Ruediger Wolfrum.

Bangladeški ministar vanjskih poslova Dipu Moni ustvrdio je da je to "pobjeda za obje strane", rekavši da njegova zemlja sada može početi iskorištavati naftu i plin iz toga područja.

Spor, koji datira više desetljeća unazad, doveo je dvije zemlje na rub vojnog sukoba 2008., kada je Bangladeš optužio Mianmar da istražuje ležišta plina u spornim vodama. Mianmar je poslao ratne brodove za zaštitu bušenja plina koje je izvodila južnokorejska kompanija Daewoo oko 50 kilometara južno od bangladeškog otoka Saint Martin. Bangladeš je odgovorio slanjem četiri vlastita ratna broda. Obje zemlje gomilale su vojne snage na granici prije smirivanja napetosti.

Mianmar je otkrio goleme rezerve prirodnog plina u Bengalskom zaljevu, te najavio da namjerava dalje istraživati u području na koje i Bangladeš polaže prava. Bangladeš se nada da će 2014. godine riješiti i sličan maritimni granični spor s Indijom.

Obje strane su se saglasile da poštuju rješenje Međunarodnog suda za pravo mora, na koje ne postoji mogućnost žalbe.

Profesor međunarodnog prava Budislav Vukas, hrvatski član arbitražnog suda koji će odrediti granicu između Hrvatske i Slovenije, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, bio je potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu.