Pusić i Žbogar u Briselu
0

Danas prvi sastanak o Arbitražnom sporazumu

SRNA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
U Briselu se danas održava prvi sastanak zvaničnika Slovenije i Hrvatske o provođenju Arbitražnog sporazuma o granici, javlja dopisnik Srne.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Vesna Pusić i slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar trebalo bi tokom radnog ručka da razgovaraju o imenima sudija koji bi odlučivali u arbitražnom postupku o granici.

Evropska komisija, koja pruža dobre usluge u dogovorima Ljubljane i Zagreba, suzdržala se od bilo kakvih informacija o sastanku.

Komisija je čekala da se u Hrvatskoj i Sloveniji oforme vlade kako bi im predala listu sa imenima sudija o kojima bi dvije strane trebalo da razgovaraju. 

Ranije dogovoreni rokovi počeli su da teku danom potpisivanja Pristupnog ugovora Hrvatske Evropskoj uniji, iako je Vlada u Zagrebu oformljena, u Sloveniji još nije.

Evropska komisija prije početka radnog ručka nije htjela da otkrije da li je Sloveniji i Hrvatskoj dala listu sa imenima sudija.

Nakon što prime listu međunarodnih sudija, budućih arbitara, Zagreb i Ljubljana imaju dvije sedmice da se zajednički odluče oko tri imena i dostave ih Evropskoj komisiji. 
Prema Arbitražnom sporazumu, granicu između dvije zemlje odrediće Arbitražni sud od pet sudija, tri sa liste koju su dostavili predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i evropski komesar za proširenje Stefan File, a po jednog određuju Hrvatska i Slovenija.

Ukoliko države ne mogu da se dogovore tri imena odrediće predsjednik Međunarodnog suda pravde u Hagu, navodi se u Arbitražnom sprorazumu.

Hrvatska i Slovenija moraju da se dogovore i oko definicije predmeta spora. One se ne slažu da li je predmet spora samo morska ili i kopnena granica, odnosno da li će Slovenija izaći na otvoreno more ili ne.

Slovenija je najavila da će o svom stavu sačiniti memorandum i poslati ga Arbitražnom sudu, a isto će postupiti i Hrvatska.

Kada bude oformljen Arbitražni sud nema vremenski rok da se izjasni, ali Slovenija je izrazila želju da to bude u vremenu dok parlamenti zemalja članica EU ratifikuju Ugovor o pristupanju Hrvatske, odnosno do 1. jula 2013. godine, dok Hrvatskoj nije važan vremenski faktor.

Spor se razvio oko stava Ljubljane da ima pravo na izlaz na otvoreno more, što zavisi od definisanja granične linije u Piranskom zalivu, dok je Hrvatska to pravo osporavala. 
Blokada Slovenije za napredovanje Hrvatske u EU počela je u oktobru 2008. godine, a završila je godinu dana kasnije, odnosno 4. novembra 2009. godine dogovorom tadašnjih premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora kada je potpisan Arbitražni sporazum.