Borio se protiv cenzure
19

Uticajni bloger koji je pisao savjete protiv kineske vlade nestao sa interneta, ali klupko se odmotava

N. V.
Anonimni kineski bloger "Program Think" je tokom 12 godina predstavljao otvoreni izazov kineskom autoritarnom sistemu dajući savjete ljudima kako zaobići vladinu internet sigurnost te poticajući ljude na kritičko razmišljanje. Sada je nestao sa interneta.

Njegov blog je bio mješavina savjeta o cyber sigurnosti i oštrih političkih komentara, uključujući savjete o tome kako sigurno zaobići kineski cenzuru na Internetu, razviti kritičko razmišljanje i oduprijeti se sve totalitarnijoj vladavini Komunističke partije Kine.

Bloger je bio ponosan na sposobnost da prikrije svoje digitalne tragove i izbjegne da bude uhvaćen. Zatim je u maju 2021. "Program Think" iznenada utihnuo. Blog je prestao da se ažurira, a njegovi Twitter i GitHub nalozi postali su neaktivni.

Autor je ranije obećao svojim pratiocima da nikada neće nestati duže od 14 dana zato su mnogi strahovali da je blogera pogodila nesreća ili bolest, ili da su mu vlasti ušle u trag i pritvorile ga.

Bilo je mnogih nagađanja, ali niko nije mogao da ponudi konkretne dokaze.

Sada, skoro dvije godine kasnije, supruga blogera koji je nedavno osuđen na sedam godina u kineskom zatvoru zbog "podsticanja subverzije državne vlasti" vjeruje da ima odgovor na pitanje: Šta se dogodilo sa "Programom Think".

Ona navodi da je nakon posljednje objave na Program Think blogu 10. maja 2021. godine uhapšen njen suprug Ruan Xiaohuana koji je nedavno osuđen na sedam godina zatvora.

Ruan Xiaohuan
Ruan Xiaohuan

Isprva joj je bilo teško shvatiti da je njen muž, koji je IT zaluđenik, pisao o politički osjetljivim temama, a kasnije je počela da sumnja da je upravo on "Program Think".

Ona tokom sudskog procesa nije mogla saznati mnogo detalja o tome šta mu se stavlja na teret, a u presudi stoji da je "dugo gajio nezadovoljstvo kineskim političkim sistemom i društvenim upravljanjem". Međutim, u presudi nema detalja o sadržaju koji je pisao niti navode ime bloga na kojem je pisao.

Njegova supruga je postala odlučna da sazna što su joj vlasti uskratile pa je Bei tako naučila kako koristiti VPN da zaobiđe striktna kineska ograničenja interneta. Tražeći medijske izvještaje o kineskim blogerima koji su nestali naišla je na jedan blog sa slikom Rodinove skulpture "Mislilac" kao avatara, a pored kojeg je pisalo "Program Think" i sve su joj se kockice posložile.

Ističe kako sve informacije o blogu se poklapaju sa podacima njenog supruga navodeći tako da je objavljeno više od 700 tekstova što je i rečeno u presudi. Također blog je imao zatišje od četiri mjeseca kada je njen suprug bio jako bolestan.

Odlučila je da će mu pomoći izboriti se sa krivnjom koja mu se stavlja na teret, međutim bezuspješno s obzirom na to da je sud odbio prihvatiti advokate koje je ona pronašla, a koji su stručnjaci za ljudska prava. Zbog toga je nakanila izaći u javnost, u nadi da će medijsko izlaganje slučaju pomoći da njen muž dobije pravičniju presudu nakon žalbe koju je uložio.