{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utah uveo zlato i srebro kao sredstvo plaćanja

S
4.4.2011. u 18:12
0
12
Utah uveo zlato i srebro kao sredstvo plaćanja
0
Utah uveo zlato i srebro kao sredstvo plaćanja
Američka savezna država Utah i službeno je prihvatila zlatne i srebrne kovanice kao zakonsko sredstvo plaćanja.
Prijedlog zakona koji je prije mjesec dana odobrio Predstavnički dom Utaha guverner Geri Herbert potpisao je u petak.

Trgovine u Utahu sada mogu prihvatati zlato i srebro kao zakonsko platežno sredstvo. Monetarna revolucija u ovoj zemlji bi se vrlo lako mogla proširiti i na ostale. Slične zakone razmatraju i parlamenti dvanaest ostalih saveznih država - Colarada, Georgije, Montane, Misourija, Indijane, Iove, New Hampshira, Oklahome, Južne Karoline, Tennssija, Vermonta i države Washington.

Zakon priznaje zlatne i srebrne kovanice koje je izdala savezna vlada kao zakonsko sredstvo plaćanja u državi i isključuje razmjenu kovanica iz određenih vrsta državnih poreza. Zakon ne prisiljava nikoga da prihvati ili plati plemenitim metalima, već pruža mogućnost onima koji žele da to učine dobrovoljno.

Namjera predlagača zakona je da se sačuva kupovna moć građana, kojoj opasno prijeti kontinuirana devalvacija novoštampanih dolara.

Od kada su 1913. godine pod sumnjivim okolnostima osnovane Federalne rezerve - privatna monetarna institucija koja se "krije" ispod pridjeva nacionalna centralna banka, dolar je po podacima koji ne uzimaju u obzir globalnu finansijsku krizu izgubio gotovo 100 posto svoje kupovne moći.

Za razliku od papirnih novčanica Federalnih rezervi, plemeniti metali su po vrijednosti u tih stotinjak godina ostali nepromijenjeni.

Riječ je o prvom povratničkom koraku u "zlatni standard" kojeg su SAD napustile prvo 1933, a zatim i 1971 godine, i radikalnom mijenjanju monetarne politike.

Konačno se nazire kraj monopolu Američke centralne banke, što će pozdraviti oni koji se zauzimaju za monetarni suverenitet, koji predviđaju da će države svijeta vrlo skoro prisvojiti svoje izvorno pravo na izdavanje vlastitog novca neopterećenog dugom i kamatama - pravo koje posljednjih nekoliko vijekova uzurpiraju privatne banke poput Evropske centralne banke.

"Za ozdravljenje monetarnog sistema nema boljeg lijeka od vraćanja monetarnog suvereniteta pojedinačnim državama", izjavio je predlagač zakona Leri Hilton.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: