{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Snažan dolar je u interesu SAD-a i globalne ekonomije"

F
28.4.2011. u 08:18
0
2
"Snažan dolar je u interesu SAD-a i globalne ekonomije"
0
"Snažan dolar je u interesu SAD-a i globalne ekonomije"
Ben Bernanke (Foto: Reuters)
Ben Bernanke, predsjednik američke centralne banke - Federalnih rezervi (Fed), izjavio je u srijedu na historijskoj prvoj konferenciji za novinare da je snažan dolar u najboljem interesu SAD-a i globalne ekonomije te najavio da će banka budno pratiti inflaciju.
"Fed vjeruje da je jak i stabilan dolar u najboljem interesu Amerike i u interesu globalne ekonomije", kazao je Bernanke na prvoj konferenciji za medije koju je jedan predsjednik Feda održao u 98-godišnjoj historiji te institucije.

To je bila prva od tri konferencije za tisak koje Bernanke namjerava održati ove godine, u okviru svog programa povećanja transparentnosti i dostupnosti centralne banke.

Bernanke je to izjavio nakon što je Federalni odbor za otvoreno tržište (FOMC), koji određuje kamatne stope, potvrdio je da će Fed dovršiti 600 milijardi dolara vrijedan program "QE2", kupovine državnih obveznica, u junu kako je i planirano.

FOMC je nakon dvodnevnog sastanka u Washingtonu saopćio da referentna kamatna stopa ostaje na razini od nula do 0,25 posto, uz ponovljenu najavu da će takva "izuzetno niska" stopa biti zadržana kroz "produženo razdoblje".

Odbor je u saopćenju ocijenio da "ekonomski oporavak teče umjerenim tempom", dok se stanje na tržištu rada "postepeno poboljšava".

Bernanke je rekao kako Fed očekuje da ekonomski rast u 2011. bude između 3,1 i 3,3 posto, što je revizija na niže u odnosu na ranije projekcije rasta od 3,4 do 3,9 posto. Rast u prvom tromjesečju vjerojatno će biti ispod dva posto, zbog manje potrošnje za vojsku i slabijeg izvoza, rekao je.

Broj zaposlenih u SAD-u povećavao se za prosječno 149.000 mjesečno u zadnjih šest mjeseci, a stopa nezaposlenosti pala je na 8,8 posto, najniže od 2008. godine.

Suočen s pitanjima novinara na konferenciji za medije, Bernanke je nastojao objasniti i odbraniti odluke monetarne politike FOMC-a, usred kritika desnice da štampanjem novca potiče inflaciju i kritika ljevice da nije dovoljno agresivan u borbi protiv visoke stope nezaposlenosti.

Odbor za otvoreno tržište je prognozirao da će inflacija biti od 2,1 do 2,8 posto u 2011, u usporedbi sa znatno nižim ranijim procjenama od 1,3 do 1,7 posto.

Za trenutni porast inflacije Bernanke je rekao da je potaknut poskupljenjima benzina i da će vjerovatno biti privremen, te da "ne postoji zamjena za akciju", pa će Fed morati odgovoriti u slučaju rasta inflacije iznad očekivanja.

Američke dionice porasle su nakon objave saopćenja FOMC-a o daljnjem zadržavanju krajnje niskih kamatnih stopa Feda radi poticanja rasta, te ocjene da je rast inflacije privremenog karaktera.

Zlato je u srijedu ponovo srušilo rekord, a dolar je pao u odnosu na euro. Indeks Dow Jones rastao je za 95,59 bodova, ili 0,76 posto, na 12691,00 bodova.

Indeks Standard & Poor’s 500 povećan je na gotovo najviši nivo u zadnje tri godine, dodavši 8,42 boda, ili 0,62 posto, na 1355,66 bodova. Indeks Russell 2000 (RTY), malih i srednjih američkih firmi, rekordno je narastao a tehnološki indeks Nasdaq dostigao je najviši nivo u 10 godina, dodavši 22,34 boda, ili 0,78 posto, na 2869,88 bodova.

Dolar je izgubio 0,9 posto vrijednosti i došao na 1,4782 prema euru. Terminske transakcije za zlato rasle su za 1,8 posto na rekordnih 1530,70 dolara za uncu.

Desetogodišnje obveznice ministarstva finansija rasle su za pet bazičnih bodova na 3,36 posto. Nafta je na berzi u New Yorku poskupjela za 0,78 posto na 113,09 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: