biznis
0

Stagnacija indeksa na Wall Streetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Wall Streetu su jučer vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer nije bilo značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače, pa je i obim trgovanja bio najmanji u ovoj godini.

Dow Jones Industrial Average ojačao je 0,19 posto na 12.400 bodova, dok je Standard & Poor's 500 ostao nepromijenjen na 1.332 boda. Nasdaq Composite ostao je zamrznut na 2.789 bodova.

Nakon dvije sedmice rasta, S&P 500 nije se jučer uspio probiti iznad 1.333 boda, razine na kojoj je zadnji put bio polovinom februara. Ali, nije daleko ni od 1.344 boda, najvišeg nivoa od juna 2008. godine.

Jučerašnji obim trgovanja bio je najmanji u ovoj godini. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, znatno manje od lanjskog dnevnog prosjeka od 8,47 milijardi.

Ulagači su oprezni zbog toga što se cijene nafte kreću na najvišim nivoima u posljednjih 30 mjeseci. Na berzi u New Yorku cijena "crnog zlata" dosegnula je 108 dolara po barelu.

Oprez vlada i zbog toga što će u četvrtak, kako se očekuje, Evropska centralna banka povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova kako bi spriječila razbuđivanje inflacije.