ICC
0

Usvojena Rezolucija o pokretanju istrage u slučaju državne agresije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Države članice Međunarodnog kaznenog suda (ICC) uspjele su u subotu nakon dugotrajnih pregovora postići kompromis i usvojiti Rezoluciju o načinu pokretanja istraga u slučajevima moguće državne agresije.

U usvojenoj rezoluciji pravo prvenstva u pokretanju istrage daje se Vijeću sigurnosti UN-a, ali uz mogućnost da istragu pokrene sam ICC ili bilo koja država članica. Istraga se, po kompromisnom sporazumu, ne može pokretati protiv nečlanica ICC-a poput SAD, Kine i Rusije.

Također je određeno da sporazum stupa na snagu tek poslije formalnog odobrenja zemalja članica ICC-a, odnosno nakon januara 2017.

Kazneno djelo agresije najšire se definira kao upotreba sile koja jasno krši Povelju UN-a i podrazumijeva invaziju, bombardiranje, blokadu, ali i situaciju u kojoj neka država drugoj državi dopusti da se koristi njezinim teritorijem za napad na treću državu.

Voditelj japanskog izaslanstva Ichiro Komatsu kritizirao je rezoluciju, izrazivši sumnju u njezinu zakonitost i naglasivši kako rezolucija takvog sadržaja podriva vjerodostojnost Rimskog statuta, na temelju kojeg je uspostavljen ICC.

Izrazio je "duboku zabrinutost" zbog političkog smjera koji je zauzet u rezoluciji.

"Vlada neke države članice imat će velikih problema uvjeriti nacionalni parlament da usvoji amandman kojim se neopravdano štite zemlje nečlanice, čiji su državljani automatski izuzeti od bilo kakve kaznene odgovornosti", rekao je Komatsu.

S takvim se stajalištem nije suglasio Christian Wenaweser, predsjednik Skupštine država članica, tijela koje nadzire ICC i istodobno izrazio uvjerenje kako će Japan, najveći pojedinačni financijer ICC-a, nastaviti davati svoju punu potporu tom sudu.

"Ovo je kompromis i ustupci su nužni. Postigli smo sporazum i trebali bismo biti sretni zbog toga", rekao je jedan neimenovani sudionik skupa u Kampali, prenijela je Hina.

"Na djelu je bio strahoviti otpor stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, koje su na svaki način željele sačuvati svoje ekskluzivno pravo na donošenje odluka i, s druge strane, nepopustljivost velikog dijela zemalja članica u nastojanju da očuvaju načelo neovisnosti ICC-a od pritisaka sa strane", rekao je Richard Dicker iz nevladine organizacije Human Rights Watch.