Svijet
0

Usvojen spisak za dobijanje dozvola za emisiju gasova

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Odbor Evropskog parlamenta za životnu sredinu usvojio je spisak industrijskih grana koje će moći dobiti besplatne dozvole za emisiju ugljen dioksida (CO2).

Ti sektori bi mogli izmjestiti proizvodnju mimo teritorije Evropske unije u slučaju kada bi za te dozvole morali da plate, objavila je agencija TASR.

Spisak je sastavni dio novih pravila za sistem trgovanja s emisijama (ETS), a za emisije koje ne spadaju pod tu shemu. O toj reviziji dogovorile su se zemlje članice EU u okviru klimatskog energetskog paketa.

Njegov cilj je, kako je predočeno, smanjenje obima emisije ugljen dioksida do 2020. za najmanje 20 procenata u poređenju s 1990.

Prema novim propisima, alokacije za emisiju će se dobijati na aukcijama. Takozvane energetsko-intenzivne grane, gde prijeti da bi moglo doći do izmještanja proizvodnje u zemlje s manje strogim propisima, mogu besplatno dobiti kvote do 2020.

Evropska komisija (EK), kao izvršni organ EU, predložila je da se u taj spisak uvrsti 164 sektora i subsektora, računajući tu i hemijska preduzeća, čeličane, proizvođače plastike i aluminijuma. Rizik prijetnje premještanja proizvodnje u države s povoljnijim uslovima bi prestao u slučaju da bude potpisan međunarodni sporazum, na osnovu koga bi se i ostali dijelovi svijeta obavezali da će usvojiti slične mjere za borbu protiv klimatskih promjena kao i EU.

Ovaj spisak bi ponovo trebao biti razmatran poslije pet godina, ali on može biti i dopunjen svake godine i to na osnovu zahtjeva zemlje članice, ili na osnovu inicijative EK, a ukoliko se pokaže da određena grana ispunjava tražene kriterijume.

Ostale grane će morati kupovati dio dozvola na aukcijama, pri čemu će 2013. besplatno dobiti 80 posto dozvola, a 2020. samo 30 posto. Od 2027. sve dozvole za emitovanje ugljen dioksida u atmosferu će morati biti kupljene.