Nacrt teksta
0

EU neće poduzeti radikalne mjere za smanjenje emisije plinova

FENA
Evropska unija će se držati svoje najniže ponude za smanjenje emisije ugljičnog dioksida u sklopu sporazuma Ujedinjenih naroda o klimi, čime su ispunjene želje industrije, navodi se u nacrtu teksta EU-a.

Unija se jednostrano obvezala da će smanjiti emisiju ugljičnog dioksida na 20 posto ispod razine iz 1990. u narednih deset godina, prenio je Reuters.

EU će i dalje držati otvorenom ponudu za povećanje smanjenja emisije štetnih plinova na 30 posto ako druge bogate zemlje poduzmu slične mjere, navodi se u nacrtu pisma koje treba biti upućeno predsjedniku tajništva UN-a za klimatske promjene Yves de Boer.

Španija, koja do kraja juna predsjedava Evropskom unijom, sačekat će da dobije mišljenje svih 27 članica toga bloka prije nego što sljedeće sedmice pošalje pismo u UN.

Mnoge evropske zemlje i industrije su oprezne prema povećanju cilja za smanjenje emisije štetnih plinova na 30 posto, zato što bi troškovi smanjenja onečišćenja mogli dovesti tamošnje tvornice u nepovoljnu poziciju u odnosu na konkurentske industrije u zemljama gdje propisi nisu tako oštri.