Italija
0

Ustavni sud djelimično ukinuo zakon o imunitetu

FENA
Silivo Berlusconi (Foto: AFP)
Silivo Berlusconi (Foto: AFP)
Talijanski Ustavni sud u četvrtak je je djelimično ukinuo zakon koji je premijeru Silviju Berlusconiju davao imunitet od sudskog gonjenja zbog korupcije i pronevjere poreza.

Po saopćenju Ustavnog suda, zakon o imunitetu osoba na javnim funkcijama, ministara u vladi i Berlusconija, u nekim ključnim tačkama nije u skladu s ustavom.

Odluka koju je donijelo vijeće od 15 sudija Ustavnog suda, po analitičarima, mogla bi da iskomplikuje napore premijera da konsoliduje većinu u donjem domu parlamenta pošto je jedva dobio povjerenje prošlog mjeseca, prenose agencije.

Zakon o "legitimnoj spriječenosti" osoba na javnim funkcijama da se pojave na sudu, koji je donijet u martu 2010. i bio na snazi do oktobra, zaustavio je tri suđenja Berlusconiju u Milanu, jedno po optužbi za podmićivenje svjedoka i dva po optužbi za izbjegavanje poreza i pronevjeru u vezi s Berlusconijevom medijskom imperijom.

Berlusconi odbacije sve optužbe i tvrdi da je žrtva ljevičarski orijentisanih tužilaca.

Sudije Ustavnog suda su ovog puta ukinule zakon o "legitimnoj spriječenosti" i presudile da sudije u pojedinačnim procesima treba da odluče, na nivou "od slučaja do slučaja", da li ministri i drugi članovi vlade treba da se pojave pred sudom.

Zakon je do sada štitio Berlusconija od dva sudska procesa koji su privremeno prekinuti, za korupciju i pronevjeru poreza.

Prije objavljivanja današnje odluke, Berlusconi je još jednom odbacio optužbe protiv njega i rekao da nema opasnosti za stabilnost vlade, bez obzira na ishod glasanja.

Kontroverzni političar, biznismen i medijski magnat Berlusconi je u posljednjih 17 godina tri puta bio na vlasti i već je pokušavao 2004. i 2009. da izdejstvuje da u Ustavnom sudu bude odobren zakon o imunitetu, ali je oba puta taj sud to odbacio.