Financial Times
0

Ustanak u Iranu nezadrživo se širi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Tihi ustanak" koji je u Iranu počeo prije šest mjeseci s vremenom je postao nezaustavljiv val protesta naroda protiv teokratije i diktature, koji će neumitno nastaviti da jača, ocjenjuje u četvrtak Financial Times u uredničkom komentaru o protestima iranske opozicije.

Iranski režim je predvidivo reagirao na najnoviju pobunu – hapšenjem reformistički orijentiranih političara i prijetnjama da će neke od njih likvidirati – ali sunovrat utjecaja i reputacije predsjednika Mahmuda Ahmadinejada i vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khamneija, za koje veliki dio stanovništva smatra da žele ostati na vlasti kako da bi zaštitili vlastite poslovne interese i bogatstvo, samo "dolijeva ulje na vatru" i ujedno ohrabruje opoziciju.

Mobilni telefoni i internet su glavno oružje u borbi protiv režima, dok vijesti koje sporadično stižu iz Irana – o policajcima koji odbijaju pucati na vlastiti narod – ulijevaju nadu da se diktaturi nazire kraj.

Stoga, smatra Financial Times, međunarodna zajednica ne bi smjela ponoviti pogrešku i pooštravati sankcije koje bi pogodile stanovništvo, jer će to samo ojačati Ahmadinejadov režim.

Evropa i Sjedinjene Države trebale bi umjesto toga sankcionirati pripadnike režima i njegove saradnike, i na taj način podržati pravednu i hrabru borbu iranske opozicije, zaključuje list.