{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspostava "jedinstvenoga evropskog neba" prvi prioritet EU

F
5.5.2010. u 08:37
0
1
Uspostava "jedinstvenoga evropskog neba" prvi prioritet EU
0
Uspostava "jedinstvenoga evropskog neba" prvi prioritet EU
Siim Kallas (Foto: AP)
Ministri prometa zemalja članica Evropske unije proglasili su u utorak u Bruxellesu uspostavu "jedinstvenog evropskog neba" prvim prioritetom kako bi se spriječilo ponavljanje haosa u zračnom prometu koji je izazvao oblak vulkanskog pepela.
"Želimo dati prioritet onim mjerama koje će ubrzati uspostavu jedinstvenog evropskog neba", izjavio je povjerenik Evropske komisije za promet Siim Kallas nakon vanrednog sastanka ministara prometa.

Vulkanski pepeo ponovno je u utorak djelomično poremetio zračni promet u Evropi kada je na nekoliko sati zabranjen promet aviona iznad Irske i dijelova Škotske.

"Novi oblak došao je u pravo vrijeme jer on pojačava pritisak", izjavio je njemački ministar prometa Peter Rasauer.

Ministri su dogovorili uspostavu novog tijela, koje će koordinirati djelovanje i odluke nacionalnih vlasti zaduženih za zračni promet. To tijelo trebalo bi se uspostaviti prije kraja ove godine. Ono neće biti nadnacionalna vlast nego mehanizam za koordinaciju nadležnih tijela država članica.

Stvaranje jedinstvenog evropskog neba, odnosno tijela zaduženog za nadzor evropskog zračnog prostora, pokazalo se kao imperativ nakon što je oblak vulkanskog pepela s Islanda u aprilu na nekoliko dana prizemljio avione i uzrokovao goleme štete.

Zračne kompanije su u aprilskom prometnom haosu zbog vulkanskog pepela nad Evropom izgubile između 1,5 i 2,5 milijardi eura. Otkazano je bilo više od 100.000 letova, a više od 10 miliona putnika nije moglo putovati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: